Vágólapra másolva!
A Lotus reméli, hogy hétfőig meg tudnak egyezni a franciákkal a tulajdonosváltásról, ellenkező esetben csődeljárás is indulhat ellenük. Maldonado szerződése segíthet nekik a túlélésben.

A Lotus még mindig nem tudja, mikor oldódik meg a jövője, hiszen a Renault-val továbbra sem sikerült véglegesíteniük a tulajdonosváltást. Köztudott, hogy a francia gyártó a súlyos anyagi gondokkal küzdő istálló felvásárlását tervezi, s bár a csapat mielőbb tető alá szeretné hozni az üzletet, a Renault egyelőre kivár.

A Lotusnak azonban fontos lenne, hogy mielőbb aláírják a túlélésüket biztosító papírokat, hiszen hétfőn kell megjelenniük a londoni bíróságon, ahol a tartozásaik ügyét tárgyalják. Ha nem tudják bebizonyítani, hogy a csapat jövője biztos kezekben van, akár csődeljárás is indulhat ellenük a 2,7 millió fontos tartozás miatt.

A Lotus már kétszer is haladékot kapott a bíróságtól, hiszen reális esély volt rá, hogy a Renault belátható időn belül felvásárolja őket. A bíró azonban legutóbb egyértelművé tette, hogy több haladékot nem kapnak, hétfőn már felelniük kell a tartozásaikért. Előfordulhat azonban, hogy a Lotus a Renault pénze nélkül is megússza a csődeljárást – miután a múlt héten hosszabbítottak Pastor Maldonadóval, komoly összegekre számíthatnak a venezuelai szponzorától, a PDVSA-tól.

A Lotus vezérigazgatója, Matthew Carter az Autosportnak elmondta, „a potenciális új tulajdonosok tisztában vannak a határidővel", ezért bízik benne, hogy hétfőig tényleg meg tudnak egyezni. Addig azonban elismeri, hogy bizonytalan a csapat helyzete. „Mi sem tudjuk, mire számíthatunk, amíg nem véglegesítik az üzletet" – mondta. „Amint ez megtörténik, minden a helyére kerül majd."

A Lotus Szuzukában még biztosan rajthoz áll Forrás: AFP

A Lotus jelenleg azt a 27 ezer fontot sem tudja kifizetni, amiért cserébe megkapnák a szuzukai vendéglátó helyiségekhez tartozó kulcsaikat. A csapat a kulcsok nélkül a konyhához sem fért hozzá, ezért csütörtökön pizzát kellett rendelniük az alkalmazottaknak, és Bernie Ecclestone is a segítségükre sietett.

„El kell döntenünk, mik a prioritásaink, és mire költjük a pénzünket" – magyarázta Carter. „A pályán található vendéglátó helyiségeink most nem tartoznak a prioritásaink közé. Azért reméljük, hogy holnapra meg tudunk egyezni a pályával, és megkapjuk a kulcsokat. Ez az ügy sem a csapatunkat, sem a sportot nem tünteti fel jó színben, de jól mutatja, milyen helyzetbe kerültünk."

Ecclestone nem érti

A Lotus készen áll arra, hogy bármikor aláírja a tulajdonosváltásról szóló papírokat, már csak a Renault-ra várnak. Bernie Ecclestone sem érti, a Renault miért nem tudja meghozni a végleges döntést.

„Ha hétfőig nem veszik át a csapatot, vagy nem adnak nekik pénzt, akkor a Lotus bajba kerülhet" – nyilatkozta. „Ha a Renault nem száll be, akkor nincs jövőjük."

„Őszintén szólva furcsa, hogy egy olyan nagy vállalat, mint a Renault, ilyen sokáig vár a döntéssel" – mondta Ecclestone, majd hozzátette, ő már mindent megtett, hogy a Lotust és a Renault-t a Forma-1-ben tartsa.

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!