Bianchi balesetének évfordulójára készül a Manor

Jules Bianchi
Marussia's French driver Jules Bianchi reacts in the pits during the first practice session ahead of the German Formula One Grand Prix at the Hockenheimring in Hockenheim, Germany on July 18, 2014. AFP PHOTO / PATRIK STOLLARZ
Vágólapra másolva!
A sereghajtó csapat sportigazgatója, Graeme Lowdon nehéz hétvégére számít Szuzukában, ahol Jules Bianchi tavaly halálos kimenetelű balesetet szenvedett. A brit szerint már Monacóban sem volt könnyű, de onnan legalább szép emlékeik vannak.

A tavalyi Japán Nagydíjon szenvedett később az életét követelő sérüléseket Jules Bianchi, az akkor még Marussia néven futó Manor fiatal tehetsége. A francia pilóta egy másik autót mentő munkagépnek ütközött az egyre nedvesebb pályán, amelyen a dupla sárga zászlók ellenére is túl gyorsan hajtott, és az eleinte véltnél is súlyosabb fejsérüléseket szenvedett. A hétvégén a mezőny visszatér a baleset helyszínére, ami a Manor sportigazgatója szerint megrázó élmény lesz számukra.

„Jules mindig ott van a gondolatainkban” – mondta Graeme Lowdon. „Most Japánba utazunk, ahol profihoz méltóan kell intéznünk az ügyeinket, erősnek kell maradnunk. A tagjaink közül sokan itt voltak tavaly is, úgyhogy nehéz lesz, ezt tudjuk, de arra is gondolunk, hogy Jules igazi versenyző volt, és azt szeretné látni, hogy a csapat a versenyzésre fókuszál. Hazudnék, ha azt állítanám, hogy nem lesznek nehéz pillanataink.”

Jules Bianchira emlékezik a Manor Forrás: AFP/Patrik Stollarz

Bianchi sérüléseinek súlyossága gyorsan nyilvánvalóvá vált, de a szurkolók mellett a versenyzők is bíztak a csodában, hogy a tavaly Monacóban megszerzett pontjainak is köszönhetően fennmaradó Manorhoz hasonlóan ő is megmenekül majd. A családja azonban a Magyar Nagydíj előtt bejelentette a halálhírét. Bianchitól a családja és a versenyzőtársai a Hungaroringen élőlánccal búcsúztak el.

„Már Monaco is nehéz volt, de a mostani (hétvége) még inkább az lesz” – folytatta Lowdon. Monacóban legalább szép emlékeink voltak, de még ott is nagyon elérzékenyültünk, talán még annál is jobban, mint ahogy én láttam. Azelőtt úgy egy héttel meglátogattam Julest, és Monacóba utazva pozitív gondolatok jártak a fejemben” – emlékezett vissza Bianchi emlékezetes pontszerzésének évfordulójára.

Bianchi úton a pontszerzés felé a 2014-es Monacói Nagydíjon Forrás: AFP

„Bementem, hogy lássam, és beszéljek hozzá, elmondtam neki, hogy visszatérünk (Monacóba), és arra számítottam, hogy ez megrendítő lesz, de nem túl nehéz. Végül hihetetlenül keménynek találtam, mert azon a versenyen minden szép emlékünk a felszínre tört. Ugyanakkor azt is megtanultam, hogy az ember nem tudja előre, miként fogja majd magát érezni egy adott helyzetben, és ez a mostani hétvégén is így lesz” – mondta.

A francia balesete után az FIA bevezette a virtuális Safety Car-szabályt, és módosították a távol-keleti futamok rajtjának időpontját, valamint továbbra is aktívan keresik a lehetőségeket a pilóták fejének védelme érdekében - még akkor is, ha Bianchi nem maga az ütés, hanem a durva lassulás miatt szenvedett agysérülést.

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma–1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!