Vágólapra másolva!
A Lotus a riválisaitól kapott gumimelegítő paplanokat, miután a sajátjaikat használhatatlanná tette az éjszakai eső. A Ferrari, a Sauber és a Toro Rosso is segített nekik.

Nem elég, hogy a Lotus az anyagi problémái miatt a túlélésért küzd, az Olasz Nagydíj szombati napján újabb kellemetlen meglepetés érte őket: a hajnalban leesett eső teljesen eláztatta a gumimelegítő paplanjaikat, amelyek így használhatatlanná váltak. A Lotus a gumimelegítők nélkül el sem tudott volna indulni az edzéseken, ezért a többi csapat segítségére volt szükségük.

„Csuromvizesek voltak, amikor megérkeztünk, de sikerült kölcsönöznünk néhányat" – mondta a Lotus vezető versenymérnöke, Alan Permane. „Hálásak vagyunk a Saubernek, a Ferrarinak és a Toro Rossónak, mindegyikük adott nekünk egy-két szettet."

A Lotus a riválisok segítségével tudott részt venni a szombati edzéseken Forrás: AFP

A Lotus a gyors segítség ellenére is hátrányba került az elázott gumimelegítők miatt, ezért örültek, hogy az időmérőn végül el tudták csípni a 8. és 11. helyet. „Kicsit későn tudtuk feltenni a gumikat az időmérő előtt, és nem melegedtek fel eléggé" – magyarázta Permane. „A Q3-ban az ilyesmi is befolyásolhatja az eredményt, hiszen ott mindennek tökéletesnek kell lennie, az abroncsaink hőmérséklete viszont kicsit alacsonyabb volt a kelleténél."

A Lotus Romain Grosjean spái 3. helye után ugyan nem számít újabb dobogós helyezésre, de Permane Olaszországban is bízik a jó szereplésben. „Ugyanolyan abroncsokat használunk, mint legutóbb Spában, bár a leszorítóerő kisebb. Ott nagyon jók voltunk, ezért arra számítok, hogy holnap is erősek leszünk" – mondta.

„A Williams kicsit gyorsabbnak tűnik nálunk, erősebbek, mint Spában voltak. Szerintem mi a Force India ellen versenyezhetünk, és ez nem rossz, hiszen a bajnokságban az 5. helyért harcolunk."

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma–1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!