Vágólapra másolva!
Monisha Kaltenborn szerint az F1 sokkal többet profitálna a legendás pálya megtartásából, mint a magasabb rendezési díjakból. A Sauber főnöke úgy véli, az F1 nem a valódi problémákra koncentrál.

Továbbra sem lehet tudni, hogy Monza 2016 után is megrendezheti-e az Olasz Nagydíjat, sőt Bernie Ecclestone jelenleg „valószínűtlennek tartja", hogy hosszabbítani tudna a pályával. Ecclestone magasabb rendezési díjat követel a szervezőktől, mint amennyit ki tudnának fizetni, ezért a hónapok óta tartó tárgyalásoknak nincs eredménye.

A Sauber főnöke, Monisha Kaltenborn úgy véli, a klasszikus pályák esetében Ecclestone-nak nem kellene ragaszkodnia a magas rendezési díjakhoz, hiszen ezek a versenyek önmagukban óriási hasznot hoznak a Forma-1 számára.

„Egy verseny értékét nem csak pénzben lehet mérni – szakítanunk kellene azzal a szemlélettel, mely szerint egyre több pénzre van szükségünk" – nyilatkozta Kaltenborn a Motorsport.com-nak. „Mindent a pénz diktál, ez már nagyon régóta probléma. Ma Monzáról beszélünk, és szerintem csak idő kérdése, míg Monaco is hasonló helyzetbe kerül. Utána pedig mi kövektezik?"

Kaltenborn szerint a klasszikus helyszínek megtartása fontosabb a pénznél Forrás: AFP

„Mindenki azt mondja, hogy szeretnék megtartani a klasszikus versenyeket, és nemrég ezek a pályák még különleges védelmet élveztek. De Németországot már elveszítettük, Monza is küszködik, sőt Spa is. Azt is tudjuk, hogy Monaco milyen helyzetben van. Meg kell állítanunk ezt a folyamatot."

A Red Bull csapatfőnöke, Christian Horner is kiállt Monza mellett, ugyanakkor úgy véli, igazságosan kell megállapítani a rendezési díjakat. „Az a baj, hogy ha az egyik pálya esetében csökkenti a díjakat, akkor a többiek is elkezdenek kopogtatni az ajtaján" – mondta Ecclestone-ról. „Ezért ragaszkodnia kell az álláspontjához. Ismerjük Bernie-t, tudjuk, hogy nem szokott blöffölni – csak akkor fenyegetőzik, ha készen is áll végrehajtani, amit mond."

Az igazi problémákkal nem törődnek

Kaltenbornnak az sem tetszik, ahogy a Forma-1 a kisebb csapatokkal bánik, hiszen az ígéretek ellenére az elmúlt években nem sokat tettek a küszködő istállók megsegítéséért. A Caterham a télen megszűnt, a Manor túlélése is hajszálon múlt, a Sauber, a Lotus és a Force India pedig folyamatosan anyagi gondokkal küzd.

Amikor az Auto Hebdo a Stratégiai Munkacsoport intézkedéseiről kérdezte Kaltenbornt, a csapatfőnök kijelentette, a csoport „nem az igazi problémákra koncentrál." „Semmire nem számítok tőlük. Naiv lennék, ha azt gondolnám, hogy lesz megoldás" – mondta Kaltenborn, aki szerint az FIA sem tesz eleget az istállókért.

„Egy erős szövetségre van szükségünk, ezért többre számítottam tőlük" – ismerte el. „Arról sem a csapatoknak kellene dönteniük, hogy megváltoztatjuk-e a büntetések rendszerét, vagy a nagydíjhétvége lebonyolítási rendjét."

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma–1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!