Vágólapra másolva!
A DTM éllovasa, Pascal Wehrlein maga sem tagadja, hogy jövőre csatlakozhat az F1 mezőnyéhez. A Manornál tudják, hogy a Mercedes motorral muszáj bizonyítaniuk 2016-ban.

A német túraautó-bajnokság jelenlegi éllovasa, Pascal Wehrlein egyben a Mercedes Forma-1-es csapatának tartalékversenyzője is, és nem titkolt szándéka, hogy a jövőben állandó tagja legyen a mezőnynek. Korábban arról volt szó, hogy a Force Indiánál kaphat helyet, de a csapat megtartja az idei versenyzőit 2016-ra. A Mercedes és a Manor között létrejött motorszállítói megállapodás azonban megnyithatja az utat a 20 éves versenyző előtt.

Wehrlein a hétvégén nem utazik el az Orosz Nagydíj helyszínére, Szocsiba, mert a DTM egy héttel későbbi idényzárójára összpontosít, de Toto Wolff nem tagadta, hogy a háttérben folyamatosan egyezkednek.

„Pascal vezeti a bajnokságot a DTM-ben, ezért most az ottani győzelemre koncentrál" – nyilatkozta a Mercedes főnöke az Auto Bildnek. „Ugyanakkor megvan benne mindaz, amire egy F1-es versenyzőnek szüksége van. Szeretnénk őt elhelyezni valahol, de ehhez először ülést kell találnunk neki."

Wehrlein a Mercedes ülésére vágyik, de a Manornál is szívesen debütálna Forrás: AFP

Wehrlein sem cáfolta a Manorral kapcsolatos híreszteléseket, amikor a jövőjéről kérdezték. „Totónak kell eldöntenie, hogyan tovább. Ha megtalálja a módját, hogy a Forma-1-ben folytathassam, örömmel váltanék" – mondta. „Természetesen az lenne a legjobb, ha a Mercedesnél versenyezhetnék, de erre valószínűleg nincs esély. Meg kell néznünk, mik az alternatívák."

Nincs több kifogás

A Manor idén a mezőny leggyengébb csapata, és a 2010 óta tartó történelmük során mindössze egy futamon tudtak pontot szerezni. Nem biztos azonban, hogy Wehrlein rosszul járna a kis csapattal, hiszen jövőre óriási előrelépésre számítanak. A csődtől az utolsó pillanatban megmenekült Manor a tavalyi autója módosított verziójával állt rajthoz a 2015-ös szezonban, és egy 2014-es Ferrari motort használtak. Jövőre azonban megkapják a Mercedes friss erőforrását, és új autót is bevetnek majd.

„Egyértelműen előreléphetünk, hiszen néhány másodpercet javulhatunk anélkül, hogy az aerodinamikai szakembereinknek kelljen lefaragniuk ezt az időt" – nyilatkozta a helyettes csapatfőnök, Graeme Lowdon az Autosportnak. „Még mindig sok dolgunk van, de az új motorral és autóval mindenképpen a helyes irányba teszünk egy lépést."

A Manornál tudják, hogy a lényegesen erősebb motor miatt az elvárások is nagyobbak lesznek velük szemben. „Úgy is mondhatnánk, hogy most van hová elbújnunk, hiszen elég könnyű az erőforrásunkat hibáztatni. Ennek azonban vége" – magyarázta Lowdon. „Lényegében ugyanolyan motorunk, váltónk és hátsó felfüggesztésünk lesz, mint a Williamsnek, ezért ők megfelelő mércét jelenthetnek. Ami az aerodinamikát illeti, ők előbbre tartanak, de biztosan nagyot lépünk előre."

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!