Vágólapra másolva!
A finn pilóta szerint nincs gond azzal, hogy a rádióforgalom tartalma bármikor nyilvánosságra kerülhet, a McLaren kétszeres világbajnoka viszont úgy véli, magánügy, hogy miről és hogyan beszél a csapatával, miközben az autóban ül.

A televíziós közvetítés nézőinek milliói hallhatták élőben, ahogy Fernando Alonso a Japán Nagydíjon, a Honda hazai versenyén kiabálva „GP2-es motornak” nevezte a McLaren erőforrását, és kínosnak érezte, hogy az ellenfelei simán megelőzik. Alonso megnyilvánulásait főnöke, Ron Dennis már a futam után kritizálta, a spanyol pedig kijelentette, hogy nem lenne szabad a csapat és a versenyző közti rádióforgalmat nyilvánossá tenni. A véleményét továbbra is fenntartja.

„Privátban kellene maradnia annak, ami a rádión elhangzik, mert a csapattal beszélünk, nem nyilvánosan” – jelentette ki. „Az egész évben nagyon pozitívak voltunk az autóval kapcsolatban, és néha nehézségeink is adódtak. Az ember küzd, nem tud mindenkit maga mögött tartani, és helyeket veszít, ez ilyenkor normális” – utalt a kifakadására. „Különleges sport a miénk, mikrofon van a sisakunkban, és amit mondunk, élőben közvetítik a TV-ben.”

Alonso rosszul viselte, hogy simán megelőzték Szuzukában Forrás: AFP

Alonso szerint csak arról van szó, hogy a csapat megértse, frusztrált az autó miatt, és úgy vélte, más sportokban – például az NBA-ben vagy a labdarúgásban – ennél sokkal durvább szavak is elhangzanak. A spanyol kijelentette, örül, hogy csak Japánban hallhatták a nézők a beszélgetéseket, mert más versenyeken ő és Jenson Button is sokkal cifrábban is fogalmazott már. Egyetértett a csapattársával Button is.

„Amikor az érzelmek a tetőfokra hágnak, néha elhangzik olyasmi is, aminek nem kellene” – mondta. „Tudjuk, hogy ezt az egész világ hallja, de néha a pillanat hevében ki kell engednünk a gőzt. Az furcsa lenne, ha magunkban beszélnénk, úgyhogy igényünk van arra, hogy mások is hallják, amit mondunk” – magyarázta. „Fájdalmas, amikor az ember védtelen egy versenyen, és simán megelőzik a többiek, miután olyan keményen dolgozott az időmérőn. Ezt a feszültséget kell kezelnünk valahogy, amikor kiszállunk az autóból.”

Räikkönen másként látja

Alonso korábbi csapattársa, Kimi Räikkönen viszont más véleményen van. A közvéleménytől híresen elzárkózó finn úgy véli, „a csapat és a versenyzők feladata biztosítani, hogy a titkok titkok is maradjanak. A megbeszéléseinken sok mindenről szó esik, és az is magánügy. Mindannyian tudjuk, hogy a rádiót néha közvetítik, ha úgy látják jónak, úgyhogy minden rajtunk múlik” – mutatott rá. „Ha azt akarjuk, hogy valami magánügy maradjon, nem kell kimondani."

Räikkönen ráadásul nem ment el a közönség érdekei mellett sem, mert szerinte a rádió közvetítése „jó a nézőknek és a TV-nek, mert érdekesebb, ha hallják, hogy mi történik éppen.” A Ferrari pilótája hozzátette, őt nem zavarja a helyzet, mert a rádiót nem zárt kommunikációs csatornaként tartja számon. „A helyzet mindenkinek azonos, nincs itt semmiféle titok” – jelentette ki.

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!