Vágólapra másolva!
Az Ezüstnyilak újabb konstruktőri győzelme apropóján tért ki a korábbi csapatfőnök érdemeire. Hamilton szerint a McLaren példáján látható, mennyire jók manapság az Ezüstnyilak.

Zsinórban második konstruktőri bajnoki címét ünnepelhette a Mercedes az Orosz Nagydíjon, majd Szocsiból hazatérve Brackley-ben, az istálló főhadiszállásán, és Brixworth-ben, az F1-es erőforrásokat gyártó üzemben. Az újabb dicsőséget elsősorban Toto Wolffnak, és Paddy Lowe-nak, a Mercedes két jelenlegi csapatfőnökének tulajdonítják, de Lewis Hamilton kiemelte az őt leigazoló korábbi vezető, Ross Brawn érdemeit is.

„Amikor néhány évvel ezelőtt tárgyaltam Rosszal, soha sem gondoltam volna, hogy egymás után két bajnoki címet nyerünk, de már akkor nagyon jó érzéseim voltak, amikor megosztotta velem a terveit” – emlékezett vissza Hamilton, amikor Brawn és Niki Lauda elcsábította őt a McLarentől. „Mindenképpen kell küldenem neki egy üzenetet, mert Ross még mindig a sikereink része” – jelentette ki, bár ezzel jelenlegi főnökei nem biztos, hogy egyetértenek.

Hamilton nem feledkezett meg egykori főnöke érdemeiről sem Forrás: Mercedes AMG Petronas

Brawn 2013 végéig látta el a Mercedes csapatfőnöki teendőit, miután 2009-ben eladta az akkoriban a saját nevét viselő csapatban birtokolt tulajdonának nagy részét. A személyi állományt, és az infrastrukturális hátteret viszont újjá kellett építeni, ez pedig csak 2014-re, az új szabályok életbe lépésére ért be, ekkor viszont már az új tulajdonosok, a Daimler AG, Toto Wolff és Niki Lauda nem garantálták számára, hogy továbbra is saját belátása szerint vezetheti a csapatot.

A brit mérnökzseni Michael Schumacherrel összesen 7 egyéni, és 7 konstruktőri bajnoki címet nyert a Benettonnál és a Ferrarinál, majd a Hondához szerződött, a japánok kivonulása után pedig 2009-ben átvette a brackley-i istállót, és Mercedes motorokat az autókba szerelve immáron csapatfőnökként ért fel az F1 csúcsára Jenson Buttonból is világbajnokot csinálva. Eközben Hamilton hullámzó eredményeket szállított, így most még jobban értékeli, hogy autója már második éve verhetetlen.

Brawn a 2013-as Magyar Nagydíjon állhatott dobogóra utoljára, amikor Hamilton először győzött a Mercedes színeiben Forrás: Pirelli

„Tényleg nem számítottam arra, hogy az idén is olyan lehengerlők leszünk, mint tavaly voltunk. Amikor a szabályok hasonlóak, természetesen (az eredményeknek) is így kellene alakulnia, de a McLarennél is látszott, hogy egyik évről a másikra hogyan alakultak a dolgok, szóval ebben a sportban bármi megtörténhet” – utalt arra, hogy a wokingiak nem mindig tudtak versenyképes autót adni számára. „A srácok remek munkát végeztek, de azt nem gondoltam, hogy ennyire. Még a tavalyinál is jobban teljesítenek, ami – megismétlem – fenomenális” – mondta Hamilton.

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!