Vágólapra másolva!
A brazilt a saját hibái mellett a forgalom is akadályozta az Orosz Nagydíj időmérőjén, az istálló mérges a 15. hely miatt. Bottas viszont ki tudta hozni a maximumot az autójából, és felállna a dobogóra Szocsiban.

Vegyes eredménnyel zárta az Orosz Nagydíj időmérőjét a Williams: Valtteri Bottas a mezőnyt uraló Mercedesek mögött meg tudta szerezni a 3. rajtkockát, Felipe Massa azonban már a Q3-ba sem jutott be, sőt a második szakaszt az utolsó helyen zárva csak a 15. helyről indulhat.

A Williams a rövid felkészülési idő ellenére eltalálta, milyen beállításokra lesz szükség az időmérőn, és az első etapban még Massa is gyors volt, az 5. helyen zárt. Ezért ő maga és a csapata is rendkívül csalódottan nyilatkozott az időmérő után. Massa több körében is hibázott a 8-as kanyarban, de más tényezők is akadályozták.

„Nem csak arról van szó, hogy hibáztam – az utolsó két körömben a forgalom is akadályozott, beragadtam a lassabb autók mögé" – magyarázta. „Emiatt sok időt vesztettem, majd valóban hibáztam is. Az utolsó körömre pedig elhasználódtak a gumik, és már nem tudtam javítani. Nagyon bosszantó időmérő volt."

„Minden a rendelkezésünkre állt ahhoz, hogy a mezőny elejéről induljunk, kár, hogy végül így alakult" – kesergett Massa, aki azért még reménykedik a jó szereplésben. „Az autónk nagyon gyors, ezért megpróbálkozhatunk egy kevésbé szokványos stratégiával, hátha beválik."

Massának legalább 10 hellyel előrébb kellett volna végeznie Forrás: AFP

A Williams vezető versenymérnöke, Rob Smedley „óriási csalódásnak" minősítette a 15. helyet, hiszen szerinte Szocsiban az övék a második leggyorsabb autó. „Itt egyértelműen gyorsabbak vagyunk a Red Bullnál, és kicsit a Ferrarinál is. A 3. helyünk nagyszerű, de mellé a 4. vagy az 5. helyet kellett volna megszereznünk, nem a 15.-et" – mondta.

„Felipe négy kört teljesített: az elsőben az abroncsait melegítette, a másodikban kisebb hibát vétett, a harmadikban forgalomba került, a negyedikben – amellyel tovább kellett volna jutnia – túl szélesen fordult a 8-as kanyarban, mert elhasználódtak a gumijai."

A dobogó a cél

Bottasnak nem voltak hasonló gondjai az időmérőn, és Sebastian Vettelt 53 ezreddel megelőzve végzett a Mercedesek mögött. Smedley szerint a finn „fantasztikus" kört futott, és kihozta a maximumot az autójából. Bottas cserébe az istálló munkáját dicsérte.

„Sikerült megtalálnunk a helyes beállításokat, és mindent kihoztunk a lehetőségeinkből, pedig a csapatnak nehéz dolga volt a trükkös szabadedzések után" – nyilatkozta. „Egész nap nagyon jól éreztem magam az autómban, és gyorsan felvettem a ritmust. Kiegyensúlyozott köröket futottam, és szerencsére az időmérő végén sem hibáztam."

Bottas úgy érzi, a Williams a futamon is maga mögött tarthatja a Ferrarikat, ezért mindenképpen a dobogós helyezést célozza meg.

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!