Vágólapra másolva!
Megérdemelte a sikereit Sebastian Vettel, mondta egykori csapattársa, és riválisa, Mark Webber. Az ausztrál pilóta kijelentette, nehéz volt akkoriban kezelni a versengésüket, de „egész pozitívan” emlékszik vissza a Red Bullnál töltött közös éveikre.

Méltatta egykori csapattársát, és ádáz ellenfelét, Sebastian Vettelt a Porsche csapatánál versenyző Mark Webber. Az ausztrál pilóta 2009 és 2013 vége között dolgozott együtt Vettellel a Red Bullnál, mialatt a német zsinórban négy egyéni bajnoki címet nyert, köztük 2010-ben közvetlenül Webber ellen is. A két pilóta többször össze is ütközött, csapatutasításokra is sor került, de Webber ezek ellenére „egész pozitívan” emlékszik vissza az időszakra, amikor Vettel oldalán versenyzett.

„Többet hozott ki belőlem, mint amire én önerőből valaha képes lettem volna” – mondta a CNN-nek. „Fontosnak tartottam, hogy vele osztozom a garázson, majd teljesen önszántamból vonultam vissza. Akkoriban rémes volt kezelni az egész helyzetet, ez az egész csapat számára ismeretlen volt, hiszen (a csapattal) 2010-ben küzdöttünk először a bajnoki címért, és Sebastiannal együtt mi is először hajtottunk a bajnokságra” – magyarázta.

Webber arra számít, Vettel a Ferrarival is bajnok lesz Forrás: AFP/Mohd Rasfan

„Seb nyert 2010-ben, ezután elég nyilvánvaló volt, hogy az eredmények úgy alakulnak majd, ahogy később láttuk is. Lendületben volt, és kétség sem férhet ahhoz, hogy megérdemelte, de akkoriban ezt a média meg is lovagolta” – utalt elmérgesedett munkakapcsolatukra. „Az ilyen ellentétek nagyon jót tesznek a sportnak. Néha még össze is ütköztünk a pályán, és egyéb nagy fénypontok is voltak. Nehéz volt rábírni minket, hogy együttműködjünk” – emlékezett vissza.

Webber szerint a „tökéletes pillanatban” vonult vissza 2013 végén, és továbbra is örömmel figyeli az F1 eseményeit, de már nem követ élőben minden edzést. „Hálás lehetek, mert még manapság is autóban ülhetek, és abban a szerencsében lehet részem, hogy a Porschéval dolgozhatok. Remek emberek vesznek körül, egymást hajtjuk előre. Nem igazán hiányzik az F1” – jelentette ki, és hozzátette, gyorsabb és hangosabb autókat szeretne látni, és több teret engedne a rajongóknak.

Csak a műszaki hibáktól tart

Webber kitért a balesetek kérdéskörére is, ami esetében különösen időszerű, hiszen az elmúlt években három korábbi ellenfele, Dan Wheldon, Jules Bianchi és Justin Wilson is életét vesztette a versenypályákon. „Óriási a bizalmunk a képességeinkben. Tudjuk, hogy csak nagyon kevés ember képes arra, amire mi igen, ezt nem bagatellizáljuk el. Ez egy nagyon magas szintű foglalkozás, hiszen csúcsra járatjuk az autókat, és magunkat is, élvezzük a ránk nehezedő nyomást.”

„Valóban előfordulhatnak olyan következmények, amelyeket nem látunk előre. Számunkra az autó műszaki hibái jelentik a legnagyobb gondot. A három említett pilóta balesete elég elképesztő volt, ezek megtörténhetnek. Ilyen az autóversenyzés, amikor 320-szal hajtunk, sajnos a mi sportunkban a sérülés és a halálos baleset is benne van. Mi viszont elfogadjuk ezt. A pályafutásom elsöprő többségében gyakorlatilag félelem nélkül ültem be az autóba.”

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!