Vágólapra másolva!
Úgy vélik, már azzal jelentősen javítani lehetne a köridőkön, ha csak a gumikon változtatnának. Ez olcsóbb megoldás lenne, mint az autók áttervezése.

A Forma-1 Stratégiai Munkacsoportja jelentős szabályváltozásokat szeretne kiharcolni a 2017-es idényre, a fő cél az autók tempójának növelése. A munkacsoport körönként 5-6 másodperces javulást szeretne látni, ennek érdekében elsősorban az autókra vonatkozó szabályokon módosítanának.

Az autók áttervezése azonban jelentős költségekkel járna, ezért a Pirelli sportigazgatója, Paul Hembery felajánlott egy alternatív megoldást: szerinte már az abroncsok fejlesztésével is jelentősen fel lehetne gyorsítani az autókat.

„Ha javítani akarnak a teljesítményen, ezt mi is meg tudjuk oldani" – nyilatkozta az Autosportnak. „Valószínűleg már azzal is nyerünk 2 másodpercet, ha megnöveljük a gumik méretét."

A Pirelli drágának találja a tervezett szabálymódosításokat Forrás: AFP

Hembery szerint az abroncsok akár 4 másodperces javulást is hozhatnak, ha ideális körülmények között tudják tesztelni őket. „Az autók természetes fejlődését figyelembe véve úgy gondolom, megfelelő tesztprogram mellett csak a gumik miatt is javulhatunk 4 másodpercet, a csapatoknak ezért nem sokat kellene tenniük" – vélekedett. „Ez a megoldás mindenki számára olcsóbb lenne, elvégre nem kellene újratervezniük az autóikat."

Hembery szerint többféle gumikeverékkel is érdekesebbé lehetne tenni a versenyeket, az egyikkel például 15 körön keresztül olyan keményen hajthatnának a versenyzők, ahogy csak tudnak – sokan ugyanis ezt hiányolják a mai F1-ből. A sportigazgató hozzátette, néhány csapat megerősítette, hogy a jelenlegi autókat is hozzá lehetne igazítani a 2017-re tervezett szélesebb abroncsokhoz.

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!