Vágólapra másolva!
A kivitelező jó úton halad afelé, hogy még az idén befejezze a pálya újraaszfaltozását. Itt tartanak a munkálatok most.

A kitartó októberi esőzés ellenére várhatóan még az idén befejezik a Hungaroring újraaszfaltozását, hacsak az időjárás nem fordul szélsőségesen rosszra a következő hetekben. Szerdán szemügyre vettük, hogy hol tartanak a szeptember vége óta tartó munkálatok a mogyoródi pályán, ahol jelenleg ötven-hatvan ember, valamint több munkagép dolgozik a burkolat cseréjének előkészítésén. A változások a Hungaroring által a levegőből, drónnal készített videón is szépen látszanak.

Mint Szabó Martin, a Swietelsky Magyarország Kft. projektvezetője az Origo GPhírek-nek elmondta,

a bokszutca meglévő pályaszerkezetét már teljes egészében elbontották.

Jelenleg ott a leglátványosabb a felfordulás: most éppen a CKT, egy soványbeton alapréteg építése zajlik. A régi szegély- és rázóköveket a 4381 méter hosszú pálya mentén végig felszedték, majd megkezdték a földmunkákat is.

Jelenleg a bokszutcában zajlanak a leglátványosabb munkálatok - a galériához kattintson! Forrás: Farkas Péter - Origo

A kivitelezőnek a szerződés szerint legkésőbb 2016. március 31-ig kell végeznie, de ha a hőmérséklet nem csökken jóval fagypont alá, és nem esik jelentős mennyiségű hó vagy eső, jövő tavaszra csak a befejező munkálatok maradnak: a szalagkorlát, a gumifal és a műfüves szakaszok építése, a füvesítés, valamint a burkolati jelek festése.

„November végén tervezzük a pályacsík aszfaltmarását, több marógép egyidejű alkalmazásával, a lézerszkennelést felhasználva, speciálisan pontos adatok alapján" – mondta Szabó Martin.

Ezt több aszfaltterítő géppel fogjuk végezni, és nagyjából 12-13 napra lesz szükség hozzá."

A 11-es és 12-es kanyar közötti egyenes felétől indulnak majd el a célegyenes irányába, de a különösen széles szakaszokat, ahol három aszfaltterítő gépre, úgynevezett finiserre van szükség, a végére hagyják. Csak a felső 4 cm-es réteget cserélik le. „Autópályákon és nagyobb terhelésű utakon használt, SMA típusú aszfaltot építünk be – magyarázta a projektvezető. – Ez modifikált bitumennel készül. Az aszfaltkeveréket úgy gyártjuk, hogy egy speciális adalékszert teszünk hozzá, emiatt a meleg és hideg viselkedése is kedvezőbb, mintha normál bitument alkalmaznánk."

„A versenypálya esetében az a különlegesség, hogy nem a járművek súlyából adódó terhelés a jelentős, hanem az oldalirányú, úgynevezett nyíróerők állítják nagyobb kihívás elé a kopóréteget" – tette hozzá.

illetve az oldalirányú terhelések miatt repedések keletkezhetnek. A modifikált bitumennek, az adaléknak köszönhetően az aszfalt a kedvezőbb teherbírása mellett rugalmasabb is lesz."

Új rázókövek is lesznek

Szabó Martin szerint az új aszfalthoz évekig nem kell majd hozzányúlni. A pálya mellé teljesen új szegély- és rázókövek is kerülnek. Az utóbbiból húsz különböző féle készül az egyedi igényeknek megfelelően, a gyártásuk folyamatos. Van köztük különleges is,

a gyors 4-es és a 11-es kanyar külső ívére ugyanis újszerű, dupla szélességű kerékvetőt helyeznek majd el.

Ez két sorból áll: a belső lépcsői 2,5 cm, míg a külső lépcsői 5 cm magasak, és tartalmaz egy speciális vízelvezető vályút is annak érdekében, hogy a rázókőben ne álljon meg az esővíz, ami gyakori problémának számít.

A speciális, kétsoros rázókő, amely a 4-es kanyar kijárati külső ívére kerül. A cipő alatt látható vájat a vízelvezető - katt a galériához! Forrás: Farkas Péter - Origo

A pálya alépítménye a felmérések szerint jó állapotban van, a víznyelő pontokat viszont megújítják, és a célegyenesben, a bokszfal mindkét oldalán folyamatos vonal menti vízelvezetést biztosítanak majd a korábbi pontszerű vízelvezetők helyett. Közismert, hogy a Hungaroringen a szokásosnál is súlyosabb gondokat képes okozni a nagy mennyiségű eső, főleg az 1-es/2-es/3-as kanyar környékén, ahol gyakran alakulnak ki vízátfolyások.

Gyulay Zsolt, a Hungaroring Sport Zrt. elnök-vezérigazgatója szeptember végén azt mondta, a pálya régóta esedékes újraaszfaltozásához szükséges kb. 500 millió forintot a létesítmény a saját forrásaiból fedezi. A sok helyen hullámos, töredezett burkolat cseréjét Bernie Ecclestone feltételként szabta meg az F1-es Magyar Nagydíj szerződésének meghosszabbításához; jelenleg már a 2022 és 2026 közötti időszakról zajlanak a tárgyalások.

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!