Vágólapra másolva!
Az enstone-i csapat csak két napos késéssel kezdhetett felkészülni a szezonzáróra, mert tartozások miatt a felszerelésük nem érkezett meg a helyszínre, és a szerelőket sem engedték be a garázsokba.

Miközben az F1-es közvélemény arra vár, hogy a Renault bejelenti-e végre a Lotus többségi tulajdonának visszavásárlását, illetve a gyári csapat újraindítását, az enstone-i istálló ismét veszélyesen közel került ahhoz, hogy kénytelen legyen visszalépni a részvételtől. Megint feltornyosultak a kifizetetlen számláik, így a személyzetet nem engedték be a szezonzárónak otthont adó pályára, és a felszerelésük is a repülőtéren vesztegelt.

Az idén már nem először Bernie Ecclestone kénytelen volt beavatkozni, és rendezni a tartozásokat. A Lotus szerelői két napos késéssel kicsomagolhattak, az FIA pedig engedélyezte nekik, hogy a csütörtöki gépátvételt másnapra halasszák. A Lotus mérnöki gárdáját vezető Alan Permane az Autosportnak megerősítette, hogy részt vesznek az első szabadedzésen.

Az autó oldalán feltűnő tulajdonos önerőből nem tudja működtetni a Lotust Forrás: AFP

Az enstone-i gárdától távozó Romain Grosjean elmondta, „a múltban is előfordult már ilyen, és akkor is megoldottuk, hogy időben pályára lépjünk, de ha csak a második szabadedzésre sikerülne, akkor is elégedett leszek” – utalt a szuzukai és az interlagosi hétvégékre a francia, aki helyett Jolyon Palmer kezd az első edzésen. „A srácok kénytelenek keményebben dolgozni, pedig nem ezt érdemlik. Minden tőlük telhetőt megtesznek, próbálunk begyűjteni néhány pontot” – tette hozzá.

Közben az F1i.com arról számolt be, hogy Grosjean több szakembert is magával visz a Haashoz a Lotustól, köztük Ajao Komatszut is, aki az enstone-iak vezető versenymérnöke, és korábban kifejezetten a francia munkáját segítette. Azt egyelőre nem tudni, hogy a japán mérnök milyen beosztásba kerül, de Grosjean megerősítette, hogy többen is vele tartanak, és más csapatoktól is el tudtak csábítani szakembereket.

Grosjean (balra) elfogadta Gene Haas ajánlatát, és több szakember is követi őt Forrás: Stewart-Haas Racing via Getty Images/2015 Getty Images/Jared C. Tilton

„Igen, lesz majd néhány ismerős arc a paddockból” – ismerte el. „Néhányan más csapatoktól jönnek, és páran a Lotustól is. Nagyszerű, hogy tapasztalt emberekkel vágunk majd neki a feladatnak. Azt mondták, rutinos versenyzőt és személyzetet akarnak, így már az elején elkerülhetjük a hibákat, és megpróbálhatunk élni minden kínálkozó lehetőséggel.” Gene Haas megerősítette, hogy a Ferrarival való együttműködés és Grosjean szerződtetése vonzóvá tette a csapatot a munkavállalók körében.

A Lotus helyzetével kapcsolatban Pastor Maldonado reményét fejezte ki, hogy a tulajdonosváltással ügyében hamarosan hírek érkeznek. „Nagyon fontos, hogy megtudjuk, mi lesz a jövőnkkel. Nyilvánvaló, hogy még tárgyalások zajlanak, és a megállapodás nagyon közel van. Minden nappal egyre közelebb kerülünk, de nehéz kivárni a végső megerősítést. Meg kellene történnie. Ez lenne a legjobb a csapat és a srácok számára is, úgyhogy remélhetőleg nemsokára minden a helyére kerül.”

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!