Vágólapra másolva!
A Nemzetközi Automobil Szövetség elnöke bejelentette, hogy gyászszünetet tartanak a párizsi merényletek áldozatainak emlékére a vasárnapi Brazil Nagydíj előtt.

Egy perces néma tiszteletadást tartanak a vasárnapi Brazil Nagydíj rajtja előtt a péntek éjszaka Párizsban történt merényletek áldozataira emlékezve, jelentette be Jean Todt, a Nemzetközi Automobil Szövetség elnöke. Todt - aki maga is francia, és a párizsi székhelyű FIA elnöke - szerint egyébként is megemlékezést terveztek a közúti balesetekben elhunytak tiszteletére, és rámutatott, hogy az utakon naponta 35-ször annyi ember hal meg, mint a péntek esti támadásokban.

„Természetesen nem hagyhatjuk figyelmen kívül a Párizsban történteket” – mondta, de úgy vélte, az FIA-nak nem szabad eltúloznia a szerepét csak azért, mert a központjuk is ott található. „Ez a világon bárhol megtörténhetett volna. Ilyenkor csak szomorúan figyelhetjük az eseményeket. Párizs a világ egyik legnagyszerűbb fővárosa, de helytelen az FIA-t összekötni egy ilyen tragikus történéssel. Nagyon fájdalmas a tegnapihoz hasonló drámát látni, remélhetőleg nem ismétlődik meg újra.”

Az idén elhunyt, szintén francia Jules Bianchiról is megemlékeztek a pilóták a Magyar Nagydíjon Forrás: Hungaroring média

Az F1 világát is megrázták a tragikus párizsi események, a versenyzők, csapatok, a sajtó képviselői valamint egyéb érdekeltek is részvétet nyilvánítottak, a száznál is több áldozatot követelő péntek esti merényletek után. Eric Boullier, a McLaren francia csapatfőnöke az „elszomorító” és „sokkoló” jelzőkkel írta le az eseményeket, a jövőre az amerikai Haas csapathoz igazoló Romain Grosjean pedig megosztotta a Fehér Ház tweetjét, amelyben Barack Obama támogatásáról biztosította Párizst.

Grosjean gratulált és köszönetet mondott a #PortOuverte kezdeményezéshez is, amely arra hívta fel a figyelmet, hogy a francia fővárosban élők megnyitották otthonaikat a bajba jutott, és menedéket kereső áldozatok számára, miután a fegyveres- és bombatámadások után szükségállapotot jelentettek be, és a közlekedésben is komoly zavarok léptek fel. A francia pilóta nemzeti színű karszalagot fog hordani kezeslábasán a szponzori logók helyén.

Szintén a Twitteren adott ki közleményt a Renault Sport F1 is: „Mindannyiunkat mélyen megrázták a tegnap éjjel Párizsban történtek. Együttérzésünket és támogatásunkat küldjük a támadások áldozatainak, a családjaiknak, munkatársaiknak, és Párizs polgárainak, az otthonunknak. Közösen fogunk túljutni e tragédián” – írták. A Ferrarinál úgy döntöttek, hogy „a párizsi áldozatok iránti tisztelet jeléül a Scuderia Ferrari ma csak alapvető információkat fog tweetelni.”

Az F1 hivatalos Twitter csatornájának szerkesztői a francia nemzeti lobogó képével fejezték ki együttérzésüket, a közösségi médiát rendszeresen használó Lewis Hamilton pedig azt írta: „Imádkozom a Párizsban történtek érintettjeiért, és kérlek Titeket srácok, imádkozzatok velem.” Fernando Alonso főnökéhez hasonlóan „sokkolónak” nevezte az eseményeket, Jenson Button pedig azt írta, hogy a szíve a „borzalmas tragédia” áldozataival van.