Egy jó szponzorért legféltettebb autóiktól is megválnak az F1-es csapatok

Forma-1, Valtteri Bottas, Williams Martini Racing, Monaco, Monte Carlo
Monte Carlo, Monaco. Thursday 21 May 2015. Valtteri Bottas, Williams FW37 Mercedes. Photo: Charles Coates/Williams ref: Digital Image _N7T3405
Vágólapra másolva!
Az egyik legismertebb F1-es marketingguru, Zak Brown elárulta, a McLaren és a Williams is hajlandó volt tőkeerős szponzorok közvetítéséért a legféltettebb kincseikről is lemondani.

Szponzorok nélkül ma már elképzelhetetlen az F1-ben való részvétel, és mivel a dohányreklámok betiltása, és a gazdasági válság óta egyre nehezebb hirdetői bevételekhez jutni, a brit csapatok legféltettebb kincseik, azaz saját örökségük egy részéről is hajlandók lemondani egy-egy nagy összegű szerződésért cserében. Zak Brown, az autósport világának egyik legismertebb marketing specialistája elárulta, sikeres üzletek után a McLarentől és a Williamstől is szerzett értékes versenyautókat a magángyűjteményébe.

Brown két évig üldözte Ron Dennist, mire korábbi beosztottja, Martin Whitmarsh meggyőzte arról, hogy adják el neki azt a McLaren-Mercedest, amellyel Mika Häkkinen megnyerte a 2001-es Brit Nagydíjat. „(Dennis) az aktatáskájában hordja az autói listáját, körülbelül 125 van neki” – mondta Brown. „Martin és Ron megállapodása volt. Én nyaggattam Ront, Martin pedig tudta, hogy őt is fogom, és akkor már évek óta üzleteltem velük a szponzoráció és a GT3-as program kapcsán is.”

Kincsektől vált meg a Williams a Martini pénzéért Forrás: Williams Martini Racing

A McLaren szinte soha sem adja ki a gyűjteményéből a versenyautóikat, Brown szerint a West-korszakból mindössze Kimi Räikkönen egyik autója került el Adrian Neweyhoz. Úgy véli, a rámenősség és az üzleti szemlélet a kulcsa annak, hogy még olyan helyről is autókhoz tud jutni, ahol elvileg semmi sem eladó. „Én eladtam neked valamit, most adj valamit cserébe” – mondta Brown, aki így szerzett autókat a Williamstől is, miután tető alá hozta a Martini-szponzorációt.

„Hozzájutottam Alan Jones világbajnoki címet nyerő ’80-as autójához, (Nigel) Mansell ’87-es Brit Nagydíj-győztes autójához, Jacques Villeneuve újonc autójához, amivel szintén megnyerte a Brit GP-t, meg még néhány versenyt” – sorolta a Motorsport.com-nak. Brown gyűjteményében Mansell egyik 1990-es Ferrarija, Ayrton Senna ’86-os Lotusa, és Lewis Hamilton egyik 2013-as Mercedese is megtalálható. Utóbbiért „eléggé meg kellett birkózni.”

Ez a Williams már Zak Brown tulajdonában van Forrás: Williams

„Szerencsések vagyunk, mert olyan kapcsolatot ápolunk a csapatokkal, hogy hozzáférünk azokhoz az autókhoz is, amelyekhez más talán nem. A Mercedesszel kialakított együttműködésünknek köszönhetően pedig kaptunk tartalék motorokat a Häkkinen-féle McLarenenhez. Ezeket elvben nem árulják, a kapcsolatokra kell hagyatkozni” – foglalta össze Brown, aki elárulta, mint sok esetben, ebben a körben is Bernie Ecclestone a legkeményebb tárgyalópartner.

„Nála is próbálkoztam már” – ismerte el. „Akarok szerezni tőle egy Brabhamet, de ő azt mondja, ’ha szeretnél egyet, vedd meg a másik 44-et is, aztán add el a többit’. Mindet nem akarom megvenni. Rajta maradok azért az ügyön, mert tényleg nagyon szeretnék egyet. Ott áll a garázsában az összes. (Nelson) Piquet egyik autóját akarom megszerezni” – mondta Brown Ecclestone-ról, aki a Brabham egykori tulajdonosa volt.

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!