Vágólapra másolva!
A hétszeres világbajnok egykori csapattársa, Martin Brundle szerint Verstappen berobbanása emlékeztet a német rekorder szárnybontogatására.

Minden várakozást felülmúlt első F1-es idényében a sportág történetének legfiatalabb versenyzője, Max Verstappen. A 18 esztendős versenyzőt sokan tavaly nem engedték volna F1-es autóba ülni, a múlt hétvégén viszont három kategóriában is kitüntették az FIA díjkiosztó gáláján, majd vasárnap este az Autosport Awardson is az Év újonca lett. A díjat átadó Martin Brundle elárulta, korábbi csapattársára, Michael Schumacherre emlékezteti Verstappen feltűnése.

„Ami igazán lenyűgözött, az Max magabiztossága volt” – mondta Brundle a színpadon. „Volt néhány balesete, és nehéz pillanatai, de valahogy mindig megújult ezek után. Azt juttatta eszembe, amikor Michael Schumacher összetörte Nelson Piquet tartalék Benettonját Szuzukában” – utalt az 1991-es Japán Nagydíjra. „Azt gondoltam, most kiderül, milyen jó Michael valójában” – anekdotázott a hétszeres világbajnokról, aki később Jos Verstappen csapattársa is volt.

Verstappen lenyűgözően kezdett az F1-ben Forrás: Picture-Alliance/AFP/Hoch Zwei

„Piquet dühös volt, hogy összetörte az autóját, de a következő körben Schumacher padlógázzal vette be a 130R-t. Még annál is gyorsabban ment, mint azt a saját autójával tette. Ezt az a magabiztosságot, önbizalmat, és nyers tempót látom ebben a fiatalemberben, és számos más versenyzőben is a pályán” – mondta a Sky Sports kommentátora, aki F1-es pályafutása mellett megnyerte a Le Mans-i 24 órás versenyt is.

„Azt kívánom, bárcsak én is beírhatnék az önéletrajzomba, olyan előzéseket, amiket ő végrehajtott, és azt, ahogy érzi az autót és a fékpedált. Ráadásul, ő még csak tinédzser!” – folytatta a veterán pilóta. „Már korábban is elmondtam, hogy 20 éves korára világbajnoki címre képes autóban fog ülni, de ma már úgy gondolom, hogy ezt talán kissé felül kell bírálnom. Biztos vagyok abban, hogy számos élcsapat szeretné az aláírását egy szerződésen látni.”

Rá volt kényszerítve

Verstappen jó autót kapott az idén a Toro Rossótól, de a Renault erőforrás miatt a teljesítménnyel hadilábon álltak. A holland az Abu-Dzabi Nagydíj előtt „nagyon idegesítőnek” nevezte, hogy a Mercedes motorokkal könnyedén lehagyják őket, ezért az elhíresült, belgiumi Blanchimont kanyarban végrehajtott előzésére utalva elismerte, hogy a szokásostól eltérő hozzáállással kellett próbálkoznia a támadások alkalmával.

„Az embernek némi szerencsére van szüksége a helyezkedés során, és hagyni kell helyet a másiknak, de nehéz elmagyarázni, hogyan kell ezt csinálni” – mondta a fiatal tehetség. „Ha észreveszem a rést, megpróbálom kihasználni. Ez néha kockázatosabb, mint máskor, ha például Spát vesszük, az elég rizikós volt. Viszont, ha újra kellene csinálnom, mindenképpen ismét megpróbálnám. Az idei csúcssebességeinket ismerve megint a kanyarokban kísérelném meg az előzést.”

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!