Vágólapra másolva!
A holland tinédzser szerint egy erősebb autóval is hasonló eredményeket ért volna el, de azt kevésbé élvezte volna. Csapatfőnöke őt, és Carlos Sainzot is nagyra értékeli.

Sokan féltették az F1-es bemutatkozástól a szerződtetésekor még csak 16 esztendős Max Verstappent, de a holland tehetség gyorsan letette a névjegyét, és két 4. helye mellé három díjat is bezsebelt az FIA év végi díjátadóján. Ezek között az „Év előzése” is szerepelt, ami Felipe Nasr megkerülése volt Spában. Verstappen elismerte, neki is ez volt a kedvenc megmozdulása, és hozzátette, szerinte az F1-es mezőnyben kissé erőtlen Renault motor is ösztönzőleg hatott rá.

„Ez mindenképpen érdekesebbé tette az előzéseimet” – kommentálta a lóerőhiányt a Motorsport.com-nak. „Ha nagyon jó motorunk lett volna, csak megkerültem volna (az ellenfeleket) az egyenesben. Hasonló eredményeket értünk volna el, de nem lett volna olyan izgalmas. Egyrészt nagyon jó manővereket kellett végrehajtanom, hiszen nem volt meg a motorom ahhoz, hogy az egyenesekben előzzek, másrészt jobb erőforrásra van szükségünk ahhoz, hogy szintet lépjünk.”

Verstappen a világbajnokokat sem kímélte, ha csatáról volt szó Forrás: AFP

Bár korábban szimulátoron is gyakorolta spái előzését, Verstappen elismerte, „300 km/órás sebesség fölött hajtunk ott, és nehéz volt eldönteni, mit tegyek, hogy helyem is legyen hozzá. Kína is jó volt, és élveztem Malajziát és Brazíliát is, utóbbit nagyon is.” Azt is hozzátette, több lóerővel előreléphetnek jövőre, és „nagyon ígéretesnek” nevezte a karosszériát érintő fejlesztéseket is, de megjegyezte, az ellenfeleik sem tétlenek a tél során.

Verstappen teljesítményéről manapság már a legtöbben szuperlatívuszokban beszélnek, és csapatfőnöke Franz Tost is méltatta őt az Autosport hasábjain. „Nagyon meggyőzők voltak az előzései, különösen Austinban és Sao Paulóban, főleg a motorerő terén ismert lemaradásunk tekintetében” – mondta az osztrák. „Engem az nyűgözött le, hogy nem volt olyan megmozdulása, amikor azt éreztem, hogy nem ura a helyzetnek.”

Sainz bemutatkozása nem sikerült olyan látványosra, mint Verstappené, de a spanyol is meggyőzően szerepelt Forrás: GEPA Pictures/Christian Walgram

„Nem fékezte állóra a kerekeket, nem ért össze másokkal sportszerűtlen módon, és az is figyelemre méltó, hogy visszavett, amikor látta, hogy a terve nem fog működni. Igazán remek ez az önuralom, és a képesség, amellyel felméri, hogy belefoghat-e egy előzésbe vagy sem” – foglalta össze Tost, aki Verstappen csapattársa, a jóval kevesebb pontot gyűjtő, de egyben balszerencsésebb Carlos Sainz kapcsán sem fukarkodott a dicséretekkel.

„Káprázatos, ahogy átlátja az autójának beállításait” – mondta a spanyolról. „Sajnos folyamatosan műszaki hibákkal küzdött, és nagyon fontos volt, hogy mentálisan erős versenyző, képes volt továbblépni, és azt mondani, ’oké, ez a verseny most rosszul alakult egy műszaki probléma miatt, koncentráljunk a következőre.’ Meggyőződésem, hogy jövőre sokszor kitűnik majd, mert előbb vagy utóbb eléri majd, amit megérdemel” – vélte.

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!