Vágólapra másolva!
Jules Bianchi a tavalyi Monacói Nagydíjon szerzett két pontjával elősegítette a balesete után csődbe ment Marussia csapat újjászületését. Nem felejtik a továbbra is kómában fekvő tehetséget.

Megrázta a Forma-1 világát Jules Bianchi életveszélyes sérüléssel járó tavalyi balesete, hosszú idő után az első olyan incidens a sportágban, ami valószínűsíthetően maradandó károsodásokat okozott egy versenyen résztvevő pilóta számára. A fiatal francia sokak szerint nagy jövő előtt állt az F1-ben, a Ferrari tehetségkutató programjának is tagja volt, de talán a legjobban a ma már Manor néven versenyző csapat sínylette meg Bianchi elvesztését. A brit istálló mégis az általa Monacóban szerzett pontok után járó pénzdíjnak köszönheti, hogy ma egyáltalán létezik.

„Nem kérdés, hogy nagyon érzelmes alkalom lesz a csapat számára” – mondta a közelgő évfordulóról Graeme Lowdon, a Manor csapatfőnöke az Autosportnak a Monacói Nagydíjról. „Az istállónál sokan sokat gondolnak erre, én legalábbis biztosan, úgyhogy nehéz lesz újra átélni a hétvégét. A visszatérésünk (Monacóba) rengeteg szép emléket fog a felszínre hozni a csapattársunkról, aki jelenleg kórházban van.”

Bianchi pontjai a túlélést jelentették a Manornak Forrás: AFP

Lowdon néhány „nehéz személyes pillanatra” számít a csapatnál elsősorban Bianchi sorsa miatt, de azért is, mert elmondása szerint a Manor-Marussia eddigi egyetlen pontszerzése „igazi csapatmunka volt”, bár elismeri, hogy „minden sportnak vannak hősei, nálunk a versenyzők azok, és Jules aznap remekül vezetett.” A verseny előtti hetek során az akkori Marussia előrelépést tudott tenni a középmezőny felé, de a monacói edzéseken nem tudtak elég adatot gyűjteni, és Bianchi a 19. rajtpozíciója ellenére egy büntetés miatt végül csak a mezőny végéről indulhatott.

A hétvége tehát közel sem indult ideálisan a brit istálló számára. „A verseny aztán ugyanúgy zajlott, hiszen büntetések és biztonsági autós fázisok is voltak, egyszer előreléptünk, aztán visszaestünk. Feljöttünk a 10. helyre, ami egy igazi mérföldkő volt számunkra, aztán rögtön időbüntetést kaptunk" - mesélte. "Amikor végre azt hihettük, hogy felküzdöttük magunkat, valami mindig visszarántott. Hat körrel a vége előtt viszont sikerült előreugranunk két helyet, és a 8. pozícióban értünk célba. Szerencsére az időbüntetés sem okozott nagy kárt számunkra.” Bianchit végül a 9. helyen rangsorolták, ami két pontot ért az akkori Marussia számára.

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!