Vágólapra másolva!
Rövidebb orrkúp, módosított szárnyak és karosszéria, valamint új padlólemez kerül fel a hétvégén Fernando Alonso autójára, és az is valószínű, hogy egy apróbb frissítésekkel ellátott Honda erőforrást is szerelnek a McLarenbe. Ez viszont jelentős büntetésekkel járhat.

A McLaren a hétvégén átfogó aerodinamikai fejlesztéseket szerel fel Fernando Alonso autójára, értesült a Motorsport.com. A csomag része a rövidebb orrkúp, új padlólemez, módosított szárnyak és egyéb, a karosszériát érintő változtatások. A spanyol a jövő keddi tesztnappal együtt így összesen négy napig próbálgathatja az újításokat. A Honda F1-es projektjének vezetője, Jaszuhisza Arai későbbre ígért előrelépést a motorfejlesztések terén.

„A motorerő szempontjából a közeljövőben előrelépéseket fogunk látni" – mondta a Tuttosportnak. „Keményen dolgozunk, egy csapatot alkotva, nem csak a motoron, hanem az aerodinamikán és a karosszérián is. Ausztrália és Kanada között jelentős fejlődést láttunk ezen a két téren, és a szezon második felében talán kiváló teljesítményt is elérhetünk, így a legjobb csapatokkal harcolhatunk majd" – nyilatkozta a japán sportvezető.

Ausztriában nem lesz egyforma a két McLaren Honda Forrás: Honda

A motorszállító ennek ellenére a BBC szerint Ausztriában is „frissítéseket hajt végre" az Alonso autójába szerelt erőforráson, ennek következtében a kétszeres világbajnok autójába bekerülhet az idei ötödik egység, ami automatikusan rajtbüntetést von maga után.

Ráadásul a Honda több komponenst is kicserélhet, ezért a spanyol akár 15-20 rajthelyet is bukhat, sőt még a futamon is időbüntetéssel számolhat. Elképzelhető, hogy Jenson Button autója is új erőforrást kap, de ez csak péntek este derülhet ki. A 2009-es bajnok továbbra is a korábbi specifikációjú McLarennel áll rajthoz, mivel a fejlesztések egyelőre csak egy példányban készültek el, és korábban Button kapott elsőbbséget az újítások kipróbálása terén.

Alonso nem hagyja ott az F1-et

Növekszik a feszültség a McLaren Honda háza táján, miután az idei világbajnokság harmadánál még mindig nem tudták levetkőzni a hajtáslánc gyermekbetegségeit, és a megbízhatóság mellett az erőforrás teljesítményével is komoly problémák merülnek fel. Alonso az előző, Kanadai Nagydíjon már frusztráltan beszélt mérnökével a rádión, de később lecsillapodott, és honfitársa, Carlos Sainz is úgy véli, a kétszeres világbajnokot nem érik váratlanul a nehézségek.

„Nyilvánvaló, hogy Fernando hosszabb távlatokban gondolkodik” – mondta Sainz a Marcának. „Tudta, hogy az idén valami ilyesmin keresztül kell mennie. Soha nem könnyű a helyes döntést meghozni, hiszen senkinek sincs kristálygömbje. Szerintem Fernando új kihívásra, friss motivációra vágyott. Ha az ember annyit elért, mint ő, az is fontossá válik, hogy teljesen otthonosan érezze magát egy csapatnál, és boldog legyen. Szerintem most az a McLarennél.”

Alonso számíthatott az idei küszködésre Forrás: LAT Photographic/Steven Tee

Sainz – aki Achilles sérüléssel bajlódik – elmondta, Alonso már korábban is úgy számolt, hogy az idei évet kénytelen beáldozni a későbbi siker érdekében. Az újonc spanyol viszont úgy véli, gyerekkori példaképe megunhatja a várakozást, ha 2016-ban sem léphet előre a wokingi istállóval. „Fernando azt mondta, az idén nehézségekkel fog szembesülni, jövőre viszont győztes autóra számít, úgyhogy szerintem nehezen fogja elfogadni, ha 2016-ban sem lesz a bajnoki címre esélyes autója. Az idén történő dolgok még megfelelnek az előzetes várakozásainak” – jelentette ki.

Már a múlt télen elterjedt, hogy Alonso célba vette a legendás Le Mans-i 24 órás versenyt, amit meglepetésre Nico Hülkenberg a múlt hétvégén elsőre meg is nyert váltótársaival, így 1991 óta az első aktív F1-es pilóta lett, aki győzni tudott. Bár Alonso is szívesen részt venne a maratoni viadalon, Sainz szerint egyelőre nem kell aggódni, hogy kiszáll az F1-ből. „A győztes mentalitása miatt kedveli a kihívásokat, de nem hiszem, hogy a Forma-1 elhagyása jár a fejében.” Alonso csütörtökön, a Red Bull Ringen mégis azt mondta, "talán már jövőre" részt vesz majd a Le Mans-i viadalon.

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!