Vágólapra másolva!
Az olaszok két győzelme tudatosította bennük, hogy nem lehetnek biztosak az újabb világbajnoki címben, ezért az eddiginél is gyorsabb ütemben fejlesztenek. Elképzelhetőnek tartják, hogy a Ferrari erősebben tér vissza a nyári szünet után.

A tavalyi évet uraló Mercedes a 2015-ös idényt is egy kettős győzelemmel kezdte, azonban rögtön a második versenyen, Malajziában legyőzte őket Sebastian Vettel a Ferrarival. Az olaszok néhány másik versenyen is közel kerültek hozzájuk, a Magyar Nagydíjon pedig Vettel újabb győzelmet aratott. A német a kiegyensúlyozott teljesítményének köszönhetően csak 21 ponttal marad el a tabella 2. helyén álló Nico Rosbergtől, és egyesek szerint a nyári szünet után, a megerősített Ferrari motorral komolyan veszélyeztetheti a Mercedes pilótáit.

A Mercedes is tisztában van vele, hogy nem állhatnak le a munkával, a Ferrari sikereit látva ráadásul a tervezettnél is keményebben dolgoznak a fejlesztéseiken. A csapatfőnök Toto Wolff szerint a Ferrari malajziai sikere a Mercedesnek is jót tett, hiszen

azóta még nagyobb erőbedobással hajtanak az újabb világbajnoki címért.

„Malajzia egy fontos ébresztő volt számunkra" – nyilatkozta a Motorsport.com-nak. „Melbourne után úgy éreztük, a kezünkben van az irányítás, aztán különböző okok miatt mégis kikaptunk. Utólag azt kell mondanom, hogy a hasonló pofonok néha jót is tesznek egy istállónak."

Wolff tudja, hogy a Ferrari veszélyezteti az előnyüket Forrás: AFP

„Egyértelműen profitáltunk belőle, hiszen a fejlesztések, a köridők és az elvárásaink terén is új, agresszívabb célokat tűztünk ki" – tette hozzá. „Most már tudjuk, hogy valós a veszély."

Még nem lehetnek nyugodtak

Wolff elismerte, a Ferrari magyarországi győzelme is azt mutatja, hogy a Mercedesre még komoly harc vár a világbajnoki címért. „Még nem nyertük meg a bajnokságot, hiszen csak a szezon felénél járunk" – mondta. „Gyakran előfordult, hogy az idényt jól kezdő csapatok később bajba kerültek, vagy a többiek gyorsabb ütemben fejlesztettek.

Wolff csak az idény végén tudja megmondani, hogy a tavalyi vagy az idei évük volt-e nehezebb, de az osztrák úgy érzi, 2015-ben is legalább olyan hatékonyan dolgoznak. Remélik, hogy a kemény munkából jövőre is hasznot húzhatnak.

„Nagyon fontos számunkra, hogy zsinórban a második bajnoki címünket is megszerezzük, ezért rendületlenül folytatjuk a jelenlegi autónk fejlesztését. Ebből a következő idényben is előnyünk származhat, hiszen nem lesznek komoly szabályváltozások."

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma–1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!