Vágólapra másolva!
Nick Tombazis a 2014-es tisztogatás során távozott Maranellóból, most a mezőny legkisebb csapatánál folytatja.

A Manor aerodinamikai főnöknek igazolta Nick Tombazist, a Ferrari egykori főtervezőjét. A 47 éves görög szakember bő két évtizede a paddock ismert alakja: miután végzett a Cambridge-i Egyetemen, Ross Brawn szárnyai alatt kezdte F1-es pályafutását a Benettonnál, majd öt évvel később követte főnökét a Ferrarihoz is, ahol a csapat aerodinamikai programját irányította a Schumacher-korszakban.

2004-2005-ben tett egy rövid kitérőt a McLarenhez, de aztán visszatért a Ferrarihoz, immár főtervezőként. Habár Kimi Räikkönen révén a csapatnak egyszer még sikerült megnyernie az egyéni, kétszer pedig a konstruktőri világbajnokságot is, 2008 óta nem jutottak fel a csúcsra. Végül 2014-ben Tombazis is áldozatul esett annak a tisztogatásnak, amelybe többek között belebukott a technikai igazgató, Pat Fry, valamint két csapatfőnök, Stefano Domenicali és Marco Mattiacci.

Nick Tombazist 2014 végén menesztették a Ferraritól Forrás: © FOTO STUDIO COLOMBO/© Foto Studio Colombo

Tombazis még múlt szeptemberben is elismerte, hogy nehezményezi a kirúgását, mert nem érezte magát ilyen mértékben felelősnek a kudarcokért. Most a mezőny legkisebb alakulatánál folytatja, mégis azt állítja, elégedett a fordulattal.

A Manornak „lenyűgöző tervei vannak, és a megfelelő területekbe fektet be, hogy elérje a pályán kitűzött céljait, ezért már alig várom, hogy én is a részese lehessek az utazásuknak. Már a jelenlegi tervezőgárdájuk is nagyon erős, örömmel fogok együtt dolgozni velük, hogy kihozzam a maximumot a lehetőségeinkből, és a következő pár szezon alatt előrébb küzdjük magunkat a rajtrácson" – mondta.

A Manor az idéntől Mercedes motorokra cseréli az eddig használt régi Ferrarikat, a váltókat pedig egy bővebb technikai együttműködés keretében a Williamstől vásárolja meg. John McQuilliam technikai igazgató úgy vélte, az új aerodinamikai stábbal megerősítve a csapatnak reális esélye lesz az előrelépésre. Szerinte Tombazis az elmúlt pár évben nem használhatta ki a képességeit és a tapasztalatát.

A Manor sorsa tavaly hányattatottan alakult: az autójuk az első versenyre el sem készült, az év végén pedig távozott tőlük két kulcsfigura, a csapatfőnök John Booth, valamint a sportigazgató, Graeme Lowdon.

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!