Vágólapra másolva!
A VJM09-et hétfőn reggel mutatták meg a nyilvánosságnak, külsőre teljesen az elődjére emlékeztet. Mivel jövőre úgyis változnak a szabályok, a csapat nem látta értelmét tiszta lappal kezdeni a fejlesztést.

Hétfőn reggel, amikor Barcelonában megkezdődött a Forma-1 2016-os előszezonja, több más csapathoz hasonlóan a Force India is leleplezte idei modelljét. A VJM09, amely az istálló társtulajdonosa, Vijay Mallya szerint „az egyik legszebb autó a mezőnyben", láthatóan az elődjére épül, és ezt ők sem tagadják: elismerik, hogy

„inkább az evolúció, semmint a revolúció" jegyében született.

A VJM08 tavalyi Brit Nagydíjtól bevetett B-specifikációját vették alapul hozzá.

A VJM09 láthatóan az elődjére épül Forrás: Sahara Force India/Sahara Force India/James Moy Photography

„Abban a helyzetben voltunk, hogy az autónk a pályán jól teljesített, az adatok összhangban voltak az elvárásainkkal, ezért tudtuk, hogy stabil alapra építkezhetünk" – mondta a Force India technikai igazgatója, Andy Green. „Mivel a szabályok 2017-re úgyis megváltoznak, nem használtuk volna fel ésszerűen az erőforrásainkat, ha ilyen rövid időre a nulláról kezdünk hozzá a projekt tervezéséhez."

Mallya szerint a csapat azt a mantrát követte, hogy

ami nem rossz, azt felesleges megjavítani.

A Force India tavaly történetének legjobb eredményét érte el, az 5. helyet szerezve meg a konstruktőri világbajnokságban. „Azt szeretném, ha úgy kezdenénk 2016-ot, mint ahogy 2015-öt befejeztük" – magyarázta Mallya. „A technikai stábunk izgatott a télen elért fejlődés láttán, minden okunk megvan azt hinni, hogy a középmezőnyben zajló csata élvonalában tudunk maradni."

Hülkenberg, Celis és Pérez a VJM09 mellett Forrás: Sahara Force India/Sahara Force India/James Moy Photography

A Force India a Toyota kölni szélcsatornájában teszteli az aerodinamikai fejlesztéseket, és az istálló operatív igazgatója, Otmar Szafnauer úgy látja, ez a projekt egyre kiforrottabb.

– mondta. „Az első aerodinamikai frissítéseknek már Melbourne-re el kell készülniük az autóhoz, és az európai szezon kezdetére újabb nagy lépéssel készülünk."

A Force India változatlan felállással, Nico Hülkenberggel és Sergio Pérezzel a volánnál vág neki a 2016-os szezonnak, de a VJM09 bejáratását hétfőn az új tesztpilótájuk, a mindössze 19 éves Alfonso Celis végzi el. A tesztről élőben itt tudósítunk.

A korábban bemutatott autók:

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!