Vágólapra másolva!
A vele hosszú évek óta együtt dolgozó Rob Smedley szerint a balesete óta semmit sem vesztett képességeiből, és persze tapasztaltabb is lett. A gumik kezelése jelenti a teljesítménye kulcsát. 

Másodvirágzását éli a 34 éves Felipe Massa, 229 nagydíj veteránja a Williamsnél, miután a Ferraritól 2013 végén elküldték a továbbra is botladozó Kimi Räikkönen kedvéért. A brazil versenyző még Michael Schumacher mellett vált alapemberré a Scuderiánál, ahol 2008-ban csupán méterekkel, és egyetlen ponttal maradt le a világbajnoki címről. Fél évre rá életveszélyes balesetet szenvedett, de Rob Smedley, a Williams vezető versenymérnöke szerint ez nem vetette vissza a teljesítményét.

„Ma is ugyanolyan jó, mint akkoriban volt. Semmit sem vesztett azóta" – mondta Smedley a 2008-as évről az Autosportnak. „Ma már jobb pilóta, mert tapasztaltabb. 2008-ban a gumik sokkal jobbak voltak, maga a versenyzés is más volt, mert mindent beleadva lehetett sprintelni. Az elmúlt két év során ő is megértette, hogyan használja sokkal hatékonyabban a gumikat" – magyarázta Smedley, aki a Ferrarinál Massa versenymérnöke volt, de a Williamsnél már mindkét pilótával foglalkozik.

Smedley szerint Massa semmivel nem gyengébb, mint a balesete előtt Forrás: Williams F1

A brit szakember szerint a közepes keverékű gumival Massa és csapattársa, Valtteri Bottas is lenyűgöző etapokat teljesített a tavalyi Mexikói Nagydíjon. Bár a brazil hamarabb elkoptatta az abroncsait, Smedley mindkettejük tempójával elégedett volt, Bottas révén ráadásul a dobogóra is felállhattak. Noha Bottas rendszerint több pontot szerez Massánál, Smedley nagy fegyverténynek tartja, hogy a veterán tartani tudja a lépést a finn fiatallal.

„Sokan meglepődtek a paddockban, amikor 2014-ben ismét elkezdett jó eredményeket elérni" – utalt Smedley többek között a Williams egyetlen pole pozíciójára az elmúlt két szezon során, amelyet pont Massa szerzett meg. „Valtteri egyértelműen a jövő egyik nagy tehetsége, szállítja is az eredményeket. Aztán Felipe hirtelen nyomás alá tudta helyezni."

„Mindketten abszolút azonos szinten vannak. Felipe mindig is ilyen jó volt, de úgy érzem, itt jól be tudott illeszkedni, otthon érzi magát. Szüksége van arra, hogy tiszteljék, elismerjék az értékeit, és hallgassanak rá. Ezek alapvető elvárások, ezért a kérdés inkább az, hogy miért tudjuk mi a legtöbbet kihozni belőle, és mások miért voltak képtelenek rá?"

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!