Vágólapra másolva!
Az első két versenyen látott formátum Hamilton szerint is kudarcot vallott, de úgy véli, a tavalyi verzióhoz való visszatérés helyett inkább új ötleteket kellett volna kipróbálni. Egy idényen belül is gyakran változtatna a hétvége programján.

A Forma-1-ben 2016-ban egy új rendszerű időmérő edzést vezettek be, melynek lényege az volt, hogy a leglassabb pilóták nem a három etap végén egyszerre, hanem 90 másodpercenként, egymás után estek ki. Az F1 vezérei azt remélték, hogy az új időmérő meglepő eredményeket és ezáltal izgalmasabb versenyeket hoz majd, de a rendszer kudarcba fulladt, és a legtöbben már az első nagydíj után eltörölték volna.

Végül a harmadik versenyhétvégén sikerült megszabadulni a félresikerült időmérőtől, Kínában újra a tavalyi szabályok szerint alakult ki a rajtsorrend. Lewis Hamilton is egyetért azzal, hogy az első két nagydíjon kipróbált rendszert hiba lett volna megtartani, de a régi időmérő visszatérése helyett ő

új ötleteket próbált volna ki.

"Szerintem nem kellene félniük az újdonságok kipróbálásától" - mondta a brit. "Ugyanazokhoz a szabályokhoz tértünk vissza. Nem voltak új ötleteink, és ennek nem örülök."

A címvédő szerint még most sincs késő, az idei szezont arra is használhatnák, hogy 2017-re megtalálják az ideális időmérő-formátumot. "Tesztelhetnénk néhány megoldást, amelyek kicsit megváltoztatják a hétvége lebonyolítását" - magyarázta Hamilton. "Ha kipróbálnánk egy újabb formátumot, a rajongók legalább látnák, hogy próbálkozunk, akkor is, ha esetleg nem válna be.

Hamilton izgalmasabbá tenné a hétvégéket Forrás: DPPI media/Frederic Le Floc H

Nem csak az időmérőn változtatna

Hamilton szerint már túl régóta ugyanolyan minden versenyhétvége programja, ezért az F1-re ráférne a változás. Neki az is tetszene, ha egy idényen belül is gyakran változna a nagydíjak lebonyolítási rendje.

"Nem kell minden hétvégén változtatni, de néha jó lenne valami mást látni, például egy 'szuper-hétvégét' vagy három futamot" - vetette fel, de hozzátette, konkrét ötletei még neki sincsenek. "Már 21 versenyhétvége van egy évben,

Példaként a GP2-es hétvégét hozta fel, ahol szerinte a versenyzők számára is motiváló, hogy a szombati hosszabb futam után vasárnap egy sprintversenyt rendeznek. "Legalább van egy kis változatosság, és a pilóták is tudják, hogy másnap másfajta kihívással kell szembenézniük" - magyarázta a háromszoros világbajnok, aki 2006-ban lett GP2-bajnok.

"Nem azt mondom, hogy több versenyre van szükségünk, de a hétvégék lebonyolítása különbözhetne, és az egyes futamoknak más-más célja lehetne."

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!