Vágólapra másolva!
Döntöttek az F1 főnökei, a Ferrari által már tesztelt fejvédő szerkezet módosított verzióját tervezik bevezetni a következő idényben. A szélvédővel is tovább kísérleteznek.

A Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) egy újfajta fejvédő szerkezetet szeretne bevezetni a Forma-1 2017-es idényében, amellyel csökkentenék annak a kockázatát, hogy a pilóták egy sisakjuknak csapódó tárgy miatt fejsérülést szenvednek. Az elmúlt hónapokban két komoly megoldási javaslat merült fel: a Ferrari által tesztelt glória, illetve a Red Bull fejlesztése, egy szélvédő.

A Forma-1 technikai szabályainak kidolgozásáért felelős munkacsoport, amelynek a csapatok képviselőin kívül az FIA versenyigazgatója, Charlie Whiting is tagja, Monacóban összeült, hogy eldöntsék, a két javaslat közül melyiket vezessék be a 2017-es szezonban. Bár a Red Bull megoldását is sokat támogatták, a munkacsoport végül a glória használatára szavazott, mert azt régebb óta tesztelik, így nagyobb biztonsággal tudják már jövőre komplikációk nélkül alkalmazni.

A Ferrari glóriájáról megoszlanak a vélemények Forrás: Ferrari

A munkacsoport azonban arról is döntött, hogy a szélvédő ötletét sem vetik el, és továbbra is intenzíven fogják tesztelni, hogy 2018-ra újra fontolóra vehessék a bevezetését. Állítólag a csapatok technikai igazgatói közül is többen is a Red Bull megoldására szavaztak volna, de mivel egy korábbi megegyezés alapján július 1-ig dönteni kellett, a biztosabb megoldást választották.

A Ferrari által a barcelonai téli teszten kipróbált glóriát sokan esztétikai okokból kritizálták, és az is felmerült, hogy a pilóták nem látnak ki tőle rendesen a pilótafülkéből, bár a Ferrari versenyzői szerint ez nem okozott különösebb problémát. A szerkezetet még tovább finomítják, a következő teszteken már egy továbbfejlesztett verziót terveznek bevetni.

A glóriát legközelebb az Európai Nagydíj után, júniusban fogják tesztelni, az FIA ekkor szeretne végleg megbizonyosodni arról, hogy a megoldás bevethető lesz 2017-ben. A döntés a Brit Nagydíj előtt, júliusban válhat véglegessé.

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!