Vágólapra másolva!
A tavaly nyáron elhunyt pilóta családja úgy érzi, sorozatos hibák vezettek az egyébként megelőzhető balesethez. Az FIA-t, a Formula One Groupot és a Marussiát is beperelték.

Jules Bianchi családja jogi útra lépett: a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA), a Formula One Group és a Marussia ellen is pert indítottak, szerintük ugyanis a francia pilóta halála megelőzhető lett volna.

Bianchi a 2014-es Japán Nagydíjon szenvedett balesetet, amikor az esős pályán kicsúszott, és a Marussia nekicsapódott egy másik autót mentő munkagépnek. Bianchi súlyos agysérüléseket szenvedett, kómába esett, és a tavaly júliusban bekövetkezett haláláig nem is tért magához.

Az FIA természetesen vizsgálatot indított a balesettel kapcsolatban, és készítettek is egy 396 oldalas jelentést. Abban azt írták, Bianchi azért vesztette el az uralmát az autója felett, mert a lengetett sárga zászlók ellenére nem lassított le eléggé azon a pályaszakaszon, amelynek bukóteréből éppen Adrian Sutil kicsúszott Sauberét próbálták elszállítani. Bianchi édesapja, Philippe azonban úgy véli,

nem a pilótát kellene hibáztatni a balesetért.

Bianchi kilenc hónapig küzdött az életéért Forrás: AFP

„Tartozunk az igazsággal Jules-nek, és ki akarjuk deríteni, mi állt valójában azoknak a döntéseknek a hátterében, amelyek a fiunk balesetéhez vezettek a 2014-es Japán Nagydíjon" – írta egy közleményben. „A családunk fejében továbbra is számtalan megválaszolatlan kérdés kavarog, és úgy érezzük,

A pilóták biztonsága a legfontosabb

A Bianchi család ügyvédje, Julian Chamberlayne egyetért azzal, hogy a balesetnek nem szabadott volna megtörténnie. „Az FIA jelentése számtalan javaslatot tett a Forma-1 biztonságának javítására, de azt nem derítették ki, milyen hibák vezettek Jules halálához" – jelentette ki. „A Bianchi család számára meglepő és lehangoló volt, hogy a balesetben közrejátszó számos tényező ellenére az FIA Jules-t hibáztatta."

Az ügyvéd szerint fontos kideríteni az igazságot, hogy a jelenlegi és jövőbeni versenyzők is úgy érezhessék, a szövetség az ő biztonságukat helyezik előtérbe. „Ha Szuzukában is így lett volna, akkor Jules Bianchi valószínűleg most is életben lenne, és továbbra is abban a sportban versenyezne, amelyet szeretett" – tette hozzá Chamberlayne.

Bianchi családja egyébként nemrég egy alapítványt is létrehozott, amellyel fiatal autóversenyzőket szeretnének támogatni, és a sport biztonságosabbá tételéért is harcolnak.

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!