Vágólapra másolva!
Monza tényleg bajban: az egykori San Marinó-i GP helyszíne megállapodott Ecclestone-nal, hogy 2017-től megrendezi az F1-es versenyt, erre azonban még az olasz autóklubnak is rá kellene bólintania.

Monza helye régóta kétséges a Forma-1 versenynaptárában, mert Bernie Ecclestone meg akarja emelni a jogdíjat a többi európai helyszínen megszokott szintre, megvonva a legendás pályától az eddigi kedvezményt. A rendezők ezt nem tudták volna kifizetni, s bár még törvényt is módosítottak azért, hogy elfogadhassanak támogatást korábban nem engedélyezett forrásokból, ezután sem sikerült megállapodniuk Ecclestone-nal.

Közben a San Marinó-i Nagydíjat 2006-ig vendégül látó Imola is bejelentkezett a versenyért, és a pálya mögött álló Formula Imola elnöke, Uberto Selvatico Estense a Motorsport.com-nak nyilatkozva azt állította, 2017-től már szerződésük is van az Olasz Nagydíj megrendezéséről.

Ezt azonban Ecclestone nem írhatja alá, amíg az olasz autóklub (ACI) élén álló Angelo Sticchi Damiani jóvá nem hagyja.

„Bernie tisztában van vele, hogy ránk számíthat" – mondta Selvatico Estense. „Elküldte nekünk a szerződéstervezetet, amit mi aláírtunk, és vissza is küldtünk neki. Örömmel látnánk viszont az F1-et Imolában. A legnagyobb erőfeszítésünk pont arra irányul, hogy ez összejöjjön."

Az idei lehet az utolsó Olasz Nagydíj Monzában? Forrás: © FERRARI MEDIA/© Foto Studio Colombo

„Csak Angelo Sticchi Damianin múlik. Szerintem ez politikai ügy. Bernie-vel megegyeztünk, a nemzeti autósport szövetség jóváhagyására várunk. Ha a jövőben nem lesz Olasz Nagydíj, azért kizárólag Mr. Sticchi Damiani lesz a felelős, aki nem adta áldását a megegyezésre."

A Motorsport.com információi szerint az imolai pálya képviselői a Brit Nagydíjon találkoztak Ecclestone-nal, hogy egyeztessék a részleteket. Selvatico Estense azt állítja, az olasz Emilia-Romagna tartomány elnöke, Stefano Bonaccini is mellettük áll. „Nagyon pragmatikus ember. Azt mondta, ha megvan a szerződésünk, Bernie elégedett, és a nemzeti autósport szövetség is elfogadja a megállapodást, támogatnak" – jelentette ki.

Selvatico Estense hozzátette, hogy Imola az elmúlt három üzleti évben nyereséges volt.

A pályát felújították, és a munkálatokat folytatják Sticci Damiani válasza nélkül is: éppen új sajtótermet építenek, lebontják a pályakórházat, hogy máshová helyezzék át. Ugyanakkor legkésőbb decemberig tudniuk kell, hogy jövőre már ők rendezik-e az Olasz Nagydíjat.

Ha igen, az véget vethet az F1 monzai jelenlétének, jóllehet, az a lehetőség is szóba került, hogy a két pálya felváltva lássa vendégül a versenyt, mint – jelenleg csak papíron –Hockenheim és a Nürburgring a Német Nagydíjat.

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!