Verstappen legyőzője is bemutatkozhat az F1-ben

Forma-1, Esteban Ocón, Renault Sport Racing, Brit Nagydíj
OCON Esteban (fra) Renault F1 RS. 16 reserve driver Renault Sport F1 team ambiance portrait during the 2016 Formula One World Championship, Grand Prix of England from july 8 to 10, in Silverstone, Great Britain - Photo Frederic Le Floc'h / DPPI
Vágólapra másolva!
Pascal Wehrlein után a Mercedes másik tesztpilótája, Esteban Ocón is bemutatkozhat az F1-ben, Rio Haryanto helyén, akinek a tartalékpilóta helyét ajánlották fel a Manornál.

Versenyzőcserével folytatódik az F1-es szezon az augusztus végén zajló Belga Nagydíjon. A Manor bejelentette, hogy Rio Haryanto helyét a francia Esteban Ocón veszi át, az indonéz sportoló pedig – ha ezt elfogadja - tartalékpilótaként maradhat a csapat tagja. Haryantóval a Manor az első 11 futamra állapodott meg, a Német Nagydíjon már szponzori pénzek nélkül versenyzett.

„Rio január óta a csapatunk nagyra értékelt tagja, akkor kötöttünk vele szerződést az egész szezonra” – nyilatkozta Dave Ryan, a Manor sportigazgatója. „A menedzsmentje nemrég jelezte, hogy a Magyar Nagydíj után nehezükre esik tartani a szerződésben vállalt kötelezettségeiket. Rio fáradhatatlanul dolgozott a helyzet megoldásán, és mi is támogattuk az erőfeszítéseit, beleértve a német futamot is.”

Ocón a Renault tesztpilótai állását a Manor versenyzői ülésére cseréli Forrás: DPPI media/Frederic Le Floc H

Ryan szerint azonban elértek egy pontot, amikor a csapat érdekében kénytelenek voltak más megoldást találni a szezon hátralévő versenyeire. Ennek köszönhető, hogy a Mercedes junior programjának tagja, Esteban Ocón a Renault tesztpilótai megbízásai után a Manor versenyzőjeként is lehetőséget kap. Ryan elmondta,

kulcsfontosságú számukra, hogy felkészült versenyzőik legyenek.

„A csapatunk nagy hullámokat kavart 2016-ban, beleértve az első pontunkat Ausztriában” – emlékeztetett. „Tartanunk kell a fejlesztéseink ütemét, ha el akarjuk érni a céljainkat, nem csak a mostani szezon során, hanem hosszabb távon is, ezért kulcsfontosságú, hogy (Ocón) rátermett legyen” – mondta Ryan, aki szerint pilótája rögtön felveheti a versenyt közvetlen ellenfeleikkel.

Ocón a fiatal generáció egyik legfényesebb tehetsége.

1996. szeptember 17-én született, korábban a Lotus (a mai Renault) csapat támogatását élvezte, és 2014-ben Max Verstappent is legyőzve megnyerte az F3-as Európa-bajnokságot. Nem sokkal később Abu Dzabiban tesztelhette a Lotus F1-es autóját is, utána viszont a csapat levette róla a kezét, és a Mercedes sietett a segítségére.

2014-ben ülhetett először F1-es autóba a Lotusnál, ami ma már Renault Forrás: AFP/Karim Sahib

2015-ben következetes versenyzéssel, (hivatalosan) egy győzelemmel is megnyerte a GP3-as bajnokságot, az idén pedig Pascal Wehrlein helyén, a DTM-ben próbált szerencsét. A Német Túraautó Bajnokság mellett

a Renault és a Mercedes F1-es autóját is tesztelhette, mivel „kölcsönben” a Renault csapatának is tagja.

„Izgalommal várom, hogy nagydíjon is bemutatkozhassak a Manor Racing színeiben, ráadásul Spában, ami a hazai helyszínek mellett a lehető legjobb pálya” – nyilatkozta Ocón. „Felkészültem a tovább lépésre, köszönhetően a tesztpilótaként gyűjtött tapasztalataimnak. Köszönöm a Renault Sport F1-es csapatának, és a Mercedes-Benznek, hogy együttműködtek annak érdekében, hogy ez megvalósulhasson, és a Manor Racingnek is a lehetőségért, amit két kézzel fogok megragadni.”

Ocón csatlakozásával a Manor egyre jobban a Mercedes B csapatává válik,

hiszen az erőforrás, és a Williamstől származó sebességváltó után mindkét pilótájukat is ők delegálják. Wehrlein, a tavalyi DTM bajnok ezzel komoly versenytársat kap, az új generáció két ígéretes pilótája között nagy csata várható, alkalomszerűen akár a pontszerző helyekért is.

Ocón (B2) a Renault uniformisát viseli, de valójában a Mercedes csak kölcsönadta őt Forrás: Farkas Péter - Origo

Toto Wolff, a Mercedes-Benz Motorsport igazgatója szerint a Manor „pont tökéletes hely” Ocón fejlődése szempontjából, és hozzátette, hogy a „Mercedes-Benz és a Renault közti remek együttműködés” tette lehetővé, hogy „újabb ígéretes tehetség” csatlakozhasson a csapathoz.

Cyril Abiteboul, a Renault Sport Racing ügyvezetője kijelentette, Wehrlein személyében „Esteban egy nagyra értékelt és gyors csapattárs ellenében fog szerepelni, ami lehetőséget ad majd számunkra, hogy felmérjük őt reprezentatív körülmények között” – utalt arra, hogy a Renault-nál is számítanak rá. „Remélem, hogy a tapasztalatai az ő számára, és a Renault-nak is hasznosak lesznek a jövőben.”

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!