Vágólapra másolva!
Az 1997-es világbajnok Jacques Villeneuve szerint Max Verstappen tűrhetetlenül vezetett a Belga Nagydíjon. Niki Lauda pszichológushoz küldené a Red Bull versenyzőjét.

Egyre többen bírálják Max Verstappent a múlt vasárnapi Belga Nagydíjon mutatott manőverei, és az általános hozzáállása miatt. A holland pilóta gyengén rajtolt a 2. rajtkockából, de az 1-es kanyar belső ívén visszatámadott, és összeütközött Kimi Räikkönennel, akinek csapattársa, Sebastian Vettel nem hagyott elég helyet. Vettel és Verstappen egymást hibáztatják, és Räikkönen is kiakadt a tinédzserre a futamon alkalmazott védekező manőverei miatt.

„A gondot az FIA okozza, mert úgy tűnik, hogy protekciót adnak neki” – mondta Verstappenről az 1997-es világbajnok Jacques Villeneuve a Motorsport.com-nak, és felelevenítette a Német Nagydíjon történt incidenst is, ami miatt szerinte igazságtalanul büntették meg Nico Rosberget. „Valami nincs rendjén. Ez felbosszant, de ez van. Húsz éve valaki beküldte volna a fák közé” – utalt arra, hogy régebben egy nagy baleset lett volna Verstappen manővereinek az eredménye.

Verstappen sokaknál kihúzta a gyufát Forrás: DPPI media/Florent Gooden

Villeneuve egyetértett Vettellel, aki azt mondta, hogy Verstappennek nem kellett volna előzéssel próbálkoznia a rajt után az 1-es kanyar belső ívén, mert „az ember tudja, hogy ott nincs elég hely, és ha bemegy oda, baleset lesz. Általában el kell fogadni egy rossz rajtot, de nem ez a baj, hanem az, hogy panaszkodik, mert mások tönkretették a versenyét.”

Lőttek a versenyüknek, és a sajátodnak is. Ez van, ilyen az élet” – magyarázta a Williams, a BAR, a Renault és Sauber korábbi versenyzője. „Az viszont tűrhetetlen, amit utána Kimivel csinált kétszer is az egyenesben, majd Vettellel is. Nyugodj le, mert valakit meg fogsz ölni!”

Verstappen és Räikkönen egyik ütközete Forrás: DPPI media/Florent Gooden

Az 1997-es világbajnok szintén sajátos karakter volt a mezőnyben, és úgy véli, nincs semmi baj azzal, ha Verstappen nem akar barátokat szerezni a pályán, de mindenkitől elvárható, hogy tisztelje a másikat, mert „együtt élnek ebben a kis közösségben.” Villeneuve kijelentette: „Egyszerűen nem lehet leszorítani a másikat vagy fékezésre kényszeríteni őket az egyenesben. Ez szuper veszélyes.”

Villeneuve nem számít arra, hogy Verstappen önállóan jobb belátásra tér, mert szerint „minden versenyen egyre rosszabb” a viselkedése, és felülvizsgálná a sportfelügyelők kiválasztását is, miután a Red Bull versenyzőjének manővereit még csak meg sem vizsgálták.

„Nézzük csak az Olimpiát! Néhány bírónak bevonták az engedélyét. Itt is valami ilyesminek kellene történni, mert (a Spában történtek) túlmentek az elfogadhatóság határán.”

Majd beszélek az apjával

A korábbi háromszoros világbajnok Niki Lauda sem lelkesedett Verstappen produkciója láttán. A Mercedes-csapat ügyvezetői jogkör nélküli elnöke egyértelműen Räikkönen pártját fogta a Belga Nagydíj után.

„Kimi kritikája teljesen megalapozott volt, (Verstappennek) pszichológusra van szüksége, ha szerinte az egész Kimi hibája volt” – nyilatkozta az RTL-nek. „A fiatalember az évszázad tehetsége, de ha nem érti meg, hogy valami rosszat tett, akkor szólni fogok az apjának, Josnak, hogy beszélgessen el a fiával. Bőven túllőtt a célon.”

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!