Nem engedték, hogy Haryanto közpénzből versenyezzen

Forma-1, Rio Haryanto, Manor Racing, Kanadai Nagydíj
MONTREAL, QC - JUNE 11: Rio Haryanto of Indonesia driving the (88) Manor Racing MRT-Mercedes MRT05 Mercedes PU106C Hybrid turbo crashes into the wall during qualifying for the Canadian Formula One Grand Prix at Circuit Gilles Villeneuve on June 11, 2016 in Montreal, Canada. Charles Coates/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
Rio Haryanto megértően tudomásul vette, hogy elvesztette a Manor versenyzői ülését, és tartalékpilótaként maradhat a csapatnál. A politikusok csalódottak.

Versenyzőcserével folytatódik az F1-es szezon a nyári szünet után, mivel a Manor a Mercedes és a Renault támogatását élvező Esteban Ocónt ülteti be szponzorpénzek elapadása miatt bajba került Rio Haryanto helyére. Az F1 történetének első indonéz pilótája 11 F1-es versenyhétvégén vett részt, de nem tudta előteremteni a szezon teljesítéséhez szükséges 15 millió eurót.

„A sportminiszter csalódott a döntés miatt” – nyilatkozta a szóvivője kedden. „A Manor versenyigazgatója, Dave Ryan februárban azt ígérte, hogy Rio Haryanto teljes szezont futhat a Forma-1-ben. Ezen felül a Manor igazgatója, Abdulla Boulsien júniusban azt is kijelentette, hogy Rio a csapat hosszú távú terveinek is részese, legalább két évre.”

Haryanto nem folytathatja Forrás: AFP/2016 Getty Images/Charles Coates

A szóvivő azonban elismerte, hogy a csapat azt kérte, Haryanto fizesse ki a szezon második felére elegendő szponzori pénzeket a Magyar Nagydíj után, és a Manor ennek hiányában is lehetőséget adott az indonéz pilótának, hogy részt vegyen a Magyar Nagydíjon. „A sportminisztérium értékeli ezt” – nyilatkozta a szóvivő, Gatot Dewa Broto.

A parlament teljes mértékben támogatja Rio F1-es részvételét, de közpénzek felhasználására nincs lehetőség.”

Haryanto az indonéz olajtársaság, a Pertamina hátszelét is élvezte,

és a Tempo.co-nak elismerte, a Manor segítségének köszönhetően vehetett részt a Német Nagydíjon. „A szerződés összesen 15 millió euróról szólt, de mi összesen csak 8 milliót tudtunk összegyűjteni, a maradék 7 millió hiányzott” – tette hozzá. „A Manor felajánlotta, hogy legyek tartalékpilóta, így legalább a programom folytatódik” – magyarázta.

„Remélem, hogy a csapattal lehetek minden futamon, és versenyzőként is visszatérhetek a pályára” – mondta az indonéz pilóta, aki köszönetet mondott a szurkolóinak. „Sajnos ez a szezon véget ért a Német Nagydíjon a pénzhiány miatt, így nem tudtuk teljesíteni a szerződéses kötelezettségeinket a Manor felé.”

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!