Vágólapra másolva!
Csalódottan nyilatkoztak a Williams versenyzői, miután a Haas pilótái kiszorították őket a Q3-ból. Erre eddig nem volt példa.

Szokatlan eredménnyel zárult a Q2 a Japán Nagydíj időmérő edzésén, mivel meglepetésre mindkét Williams kiesett, viszont eddig példátlan módon mindkét Haas bejutott a legjobb 10 helyezett közé. A grove-iak taktikája is furcsa volt, csak az edzés végén teljesítettek mért kört, miután használt gumival megtettek egy felvezető kört, majd rögtön egy új szettre váltottak.

Massa már az időmérő során azt nyilatkozta a Sky Sportsnak, hogy ezt így tervezték, mert már a szabadedzésen is bevált számukra az extra bemelegítés, viszont elismerte, hogy a Haas tempójára nem voltak felkészülve, még akkor sem, ha ő is tudta, hogy az új gumikkal nem szerepeltek jól. Massa végül csak a 12. lett, 65 ezredmásodperccel lemaradva a 11. helyezett Valtteri Bottastól.

Massa nem számolt a Haasszal - galéria! Forrás: DPPI/Florent Gooden

„A Haas körei nagy meglepetést okoztak, hiszen minket, és a Force Indiát is legyőzték a Q2-ben. Ahogy Malajziában, úgy itt is 1 tizeddel maradtunk le a Force India mögött, de a Haas megdöbbentett” – ismerte el Massa, aki Bottashoz hasonlóan azt sem tagadta, hogy elkeserítette az eredmény. A finn versenyzőt hátráltatta kissé a forgalom, de szerinte egyszerűen túl lassúak voltak.

A Williams kudarcát aláhúzza, hogy a két pilóta nagyon hasonló eredményt ért el az autóval,

ez Rob Smedley, az istálló vezető versenymérnöke szerint is azt jelenti, hogy mindent kihoztak a lehetőségeikből. Bottas annak örült valamelyest, hogy szabadon választhat gumit a versenyre, így alternatív taktikával a Malajziai Nagydíjhoz hasonlóan ismét sikeres lehet. Smedley úgy vélte, az autó beállításai terén kompromisszumot kötöttek, így mindenféle időjárásra felkészültek.

Grosjean csak azért nem lett 6. a rajtrácson, mert később fejezte be legjobb körét, mint Pérez - még több kép a galériában! Forrás: DPPI/Florent Gooden

Az eredmény nem csak a Williamst, de a Haas pilótáját, Esteban Gutiérrezt is meglepte. A mexikói végül a 10. helyen zárt, de így is elégedett volt, mert különböző műszaki problémákkal küzdöttek a hétvége elején, mégis jól szerepeltek az időmérőn. A 8. helyezett Romain Grosjean nemrég még „veszélyesnek” nevezte autóját, mert gyakran elromlik a fékje, szombaton viszont azt mondta,

a DRS kivételével jól működött a Haas, és az újítások, köztük az új első szárny is bevált.

A Haas jó formája a Force Indiának is kedvez, ráadásul Sergio Pérez a 7. helyett a 6. helyről rajtolhat Sebastian Vettel büntetése miatt, így jó helyzetben vannak ahhoz, hogy növeljék előnyüket a Williamsszel szemben a konstruktőri világbajnokság 4. helyéért folytatott versenyben. Az élmezőny utáni üldözők közti küzdelem kiélezettségét jelzi, hogy Pérez és Grosjean ezredre azonos időt futott.

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!