Ha Hamilton felhív, azért szóba állunk vele

Forma-1, Romain Grosjean, Haas F1 Team, Lewis Hamilton, Mercedes AMG Petronas, Brit Nagydíj
Mercedes AMG Petronas F1 Team's British driver Lewis Hamilton (L) and HAAS F1 Team's French driver Romain Grosjean drive during the qualifying session at Silverstone motor racing circuit in Silverstone, central England, on July 9, 2016, ahead of tomorrow's British Formula One Grand Prix. Lewis Hamilton completed a clean sweep by topping the times ahead of Mercedes team-mate and rival Nico Rosberg in Saturday’s crash-interrupted final practice for the British Grand Prix at Silverstone. / AFP PHOTO / BEN STANSALL
Vágólapra másolva!
Ismét mozgásba lendült az F1-es pilótapiac, ezúttal a Haas került az események középpontjába, de továbbra is kérdéses a Renault, a Sauber és a Manor üléseinek sorsa.

Továbbra is akadnak kiadó helyek az F1 2017-es rajtrácsán. Ezúttal Sergio Pérez lépett elő a pilótapiac kulcsfigurájává, mindenki arra vár, hogy Pérez elhagyja-e a Force Indiát vagy a helyén marad-e. Ő maga ultimátumot adott, azt mondta, hogy egy héten belül rendezni kell az ügyet, különben veszi a sátorfáját. Ez azonban elsősorban nem rajta, hanem a szponzorain múlik, de Pérez is hezitál, mert szeretne olyan helyzetbe kerülni, hogy esélye legyen átvenni Kimi Räikkönen helyét a Ferrarinál.

Ez lehet az oka annak, hogy állítólag elutasította a Renault szerződésajánlatát, és ez megmagyarázhatja azt is, hogy miért merült fel a neve a Haas csapattal összefüggésben. Az amerikai istállónál Esteban Gutiérrez helye bizonytalan, de ha Pérez ülne a helyére, a csapat nem vesztené el a mexikói szponzorokat, akik Pérez pályafutását is finanszírozzák.

Romain Grosjean csapattársa csapattársa kerestetik a Haasnál Forrás: AFP/Ben Stansall

„Szerintem ha Lewis Hamilton felhív, vele is szóba állunk” – viccelődött Günther Steiner, a Haas csapatfőnöke a Motorsport.com-nak, amikor arról kérdezték, hogy érdekli-e őket Pérez. –

„Mindenkit figyelemmel követünk, akinek nincs szerződése az F1-ben. Tapasztalt pilótát keresünk, ezt mindig is elmondtuk. Ez hozott számunkra pontokat az idén is, miért keresnénk valami mást?” – tette fel a kérdést Steiner, de tagadta, hogy az egyelőre pont nélküli, és a lekörözések miatt folyamatosan kritizált Esteban Gutiérrezt biztosan menesztenék.

Pérez a Ferrarihoz közel álló Haasnál köthet ki? Forrás: GEPA pictures/Gepa Pictures/ Daniel Goetzhaber

„Ez nem jelenti azt, hogy Estebant kirúgtuk, csak még nem hoztunk döntést. Mindent megvizsgálunk, és ehhez időre van szükség.”

Gutiérrez szerint az ő helyzete továbbra is „nagyon pozitív”, de amennyiben honfitársa kiszorítja, kevés lehetősége marad.

A Renault valószínűleg nem érdeklődne iránta, a Manor pedig gyaníthatóan számára nem lenne túl vonzó. Marad a Sauber, ahonnan 2014 végén elküldték, úgyhogy nehéz elképzelni, hogy visszavennék.

Monisha Kaltenborn viszont elismerte, nem hiszi, hogy jövőre megválnának a fizetős pilótáktól,

mert ők „segítenek gyorsabban elérni a céljainkat, és hozzájárulnak az általános terveink megvalósulásához.” Kaltenborn szerint volt „két vacak évük”, de ez nem jellemző a Sauberre. „Ezt sokan észre is vették. Különböző lehetőségeink vannak a versenyzők terén, és most mérjük fel, hogy mihez kezdjünk.”

Az Auto Motor und Sport a Malajziai Nagydíjon úgy értesült, hogy a Renault mindkét pilótáját szeretné lecserélni. A jelöltek között van Nico Hülkenberg, Valtteri Bottas és Carlos Sainz is, bár a Toro Rosso csapatfőnöke, Franz Tost nemrég azt mondta, nem hiszi, hogy a Red Bull elengedné a spanyol pilótát, és nekik is szükségük van rá a 2017-ben alaposan megváltozó technikai szabályok miatt.

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!