Vágólapra másolva!
Sokan nem értik, hogyan lehetett Max Verstappen a nap versenyzője az USA Nagydíjon, amikor be sem fejezte a futamot. Az F1 lassan az interneten is hadszíntérré válik.

Az idei szezontól kezdve a közönség megszavazhatja, hogy kit tartan a legjobbnak egy adott futamon, ami erkölcsi elismerést jelent a nyertesnek, de a végeredményben és a pontversenyben nem veszik figyelembe.

A rendszer már korábban sem működött zökkenőmentesen, az idénynyitó Ausztrál Nagydíj után könnyen meg lehetett hackelni a szavazást, rengeteg fals voks érkezett, indonéz szurkolók mindent megtettek, hogy Rio Haryantót hozzák ki győztesnek.

Mellé álltak a rajongók, bármit is tesz Forrás: Getty Images / Red Bull Content Pool/Clive Rose

A közönségszavazás módszerén a szezon közben változtattak, már nem a verseny végén kezdődik a voksolás, hanem a kockás zászló megjelenésekor zárul. Ez is segíthetett, hogy a vasárnapi USA Nagydíj után Max Verstappen nyerjen, pedig műszaki hiba miatt be sem fejezte a futamot, és előtte saját hibájából rosszkor ment a bokszba, ahol ezért nem várták a szerelői új gumikkal.

A Twitteren és egyéb közösségi oldalakon azóta özönlenek a bejegyzések, amelyek vérmérséklettől függően a rendszer eltörlését vagy megreformálását követelik. Erre az a magyarázat, hogy bár Verstappen ezúttal is látványosan versenyzett, a nem túl versenyképes Toro Rossóval 6. helyet elérő Carlos Sainz vagy az 5. helyezett Fernando Alonso teljesítménye sokkal kirívóbb volt.

Nem ez az első eset

A szezon elején óriási internetes rajongótábor követte Rio Haryantót az F1-be, és támogatta hősként ünnepelt pilótáját egészen addig, amíg az indonéz versenyző szponzorai finanszírozták az F1-es részvételét. Haryanto pénze a Magyar Nagydíjon fogyott el, végül a nyári szünet után váltotta le őt a Manor a Mercedes és a Renault által támogatott Esteban Oconra.

Haryanto eltűnése értetlenséget váltott ki Indonéziában, és állítólag gyorsan össze is kalapolták a folytatáshoz szükséges pénzt, de addigra Ocon elhappolta előle az ülést, így a korábbi GP2-es futamgyőztes leghamarabb a 2017-es szezonban térhet vissza a mezőnybe. Szurkolói azonban nem nyugszanak, a Malajziai Nagydíj idején agresszív online kampány indult Haryanto érdekében.

Haryanto kiszorult a mezőnyből Forrás: AFP/2016 Getty Images/Charles Coates

Az indonéz pilóta továbbra is elutazik a versenyekre a Manorral, és Malajziában a szokásosnál nagyobb figyelmet kapott, hiszen hazájához közel rendeztek F1-es futamot. Ez kelthette fel egy internetes bot vagy rosszabb esetben egy zombihadsereg figyelmét, és bombázni kezdték a Renault Instagram-csatornáját, Haryanto szerződtetését követelve.

Egy Jolyon Palmerrel kapcsolatos posztot elözönlöttek a Haryantóval kapcsolatos hashtagek, amelyeket azóta kimoderáltak, de a Japán Nagydíj idején a Williamsnek és a Saubernek sem kegyelmeztek a fanatikusok, megjelentek a #rioforwilliams és a #rioforsauber kommentek is. A Japán Nagydíj pénteki edzései utáni posztok ráadásul nem az első felvonást jelentik, a Redditen már napokkal ezelőtt kiszúrták a zombik támadását.

Nem ez az első akció, amit Haryanto közönsége megpróbál meghackelni. Az év elején az F1.com szavazómotorjának kiforratlanságát kihasználva majdnem megválaszttatták Haryantót a verseny legjobbjának az Ausztrál Nagydíjon, végül azonban kiszűrték a duplikált voksokat.

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!