Kivizsgálják, törvényes-e az F1 tulajdonosváltása

Forma-1, Lewis Hamilton, Nico Rosberg, Mercedes AMG Petronas, Max Verstappen, Red Bull Racing, Mexikói Nagydíj
HAMILTON Lewis (gbr) Mercedes GP MGP W07 action ROSBERG Nico (ger) Mercedes GP MGP W07 action depart start during the 2016 Formula One World Championship, Mexico Grand Prix from october 27 to 30 in Mexico - Photo Frederic Le Floc'h / DPPI
Vágólapra másolva!
A brit versenyhivatal hétfőn bejelentette, vizsgálat indul az F1 új tulajdonosával, a Liberty Mediával kapcsolatban, hogy megbizonyosodjanak arról, az adásvétel nem sérti a kartellellenes törvényeket.

A Liberty Media Corporation szeptemberben jelentette be, hogy felvásárolja az Forma-1-et működtető Delta Topco részvényeinek 100%-át, és ezzel a sportág új tulajdonosa lesz. Az amerikai médiavállalat a részvények 18,7%-át már meg is szerezte, a teljes adásvétel várhatóan 2017 első negyedévében fog befejeződni.

A Liberty Media már szeptemberben hangsúlyozta, hogy a tulajdonosváltás csak akkor válhat teljessé, ha bizonyos országok versenyhivatala is jóváhagyja azt.

A brit verseny- és piacfelügyeleti hatóság, a CMA pedig hétfőn be is jelentette, hogy vizsgálatot indít az F1 eladásának ügyében, mert meg akarnak bizonyosodni arról, hogy az üzlet nem sérti a versenyjogot és a kartellellenes törvényeket. Akik gyanítják, hogy a tulajdonosváltás egyes részletei törvénybe ütköznek, november 21-ig nyújthatnak be panaszt a CMA-nál.

A Forma-1 tulajdonosváltása egyelőre nem végleges Forrás: DPPI/Frederic Le Floc H

A hatóság elsősorban azt vizsgálja, hogy a tranzakció nem sérti-e a vállalkozások egyesülésére és felvásárlására vonatkozó, 2002-ben jóváhagyott szabályozást, és ez nem vezet-e a verseny jelentős csökkenéséhez az Egyesült Királyság bármely piacán.

Egyelőre csupán egy előzetes vizsgálatról van szó, a CMA a megszerzett információk birtokában január 5-ig dönt arról, hogy komolyabban is foglalkozni kell-e az üggyel. Szeptember végén egyébként az is felmerült, hogy az EU versenyjogi hivatala is vizsgálatot indíthat az F1 eladásával kapcsolatban, ugyanis a sportban 1%-os tulajdonrésszel bíró FIA is hasznot húzhat az eladásból, ami felveti az összeférhetetlenség gyanúját, hiszen a szövetség egyben a sorozat felügyeleti szerveként is működik.

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!