Vágólapra másolva!
A kanadai szerint Hamilton semmi rosszat nem tett Abu-Dzabiban, és Rosbergre is jó fényt vet, hogy a brit taktikázása ellenére sem bukta el a bajnoki címet. A csapat ilyenkor már nem számít.

Ellentmondásos reakciókat váltott ki Lewis Hamilton taktikája, amelyet az idényzáró Abu-dzabi Nagydíjon alkalmazott Nico Rosberg ellen: szándékosan nem vezetett olyan gyorsan, ahogy tudott volna, ezzel feltartotta a mögötte autózó csapattársát, akire így a hátulról érkező riválisok is veszélyt jelentettek. Rosberg végül megtartotta a 2. helyet, és megnyerte a világbajnokságot, de Hamilton hozzáállása azóta is megosztja a közvéleményt.

Az 1997-es idény világbajnoka, Jacques Villeneuve például nem érti, miért tartják egyesek sportszerűtlennek Hamilton próbálkozását.

"Remek verseny volt, Lewis megtette, amit lehetett, de nem volt sportszerűtlen - nyilatkozta a Motorsport.com-nak a kanadai, majd hozzátette, kár, hogy a Mercedes bele akart szólni a küzdelembe, és gyorsabb köridőket kért Hamiltontól. - Ez nem vet rájuk jó fényt, mert Lewis egyáltalán nem alkalmazott piszkos trükköket, csak kihasználta a lehetőségeit."

Villeneuve szerint nem volt sportszerűtlen, hogy Hamilton feltartotta Rosberget Forrás: Daimler AG/Daimler AG/Wolfgang Wilhelm

Villeneuve szerint a Mercedesnek amúgy sem volt vesztenivalója Abu-Dzabiban, és ilyenkor természetes, hogy a pilóták nem a csapat érdekeit helyezik előtérbe. "Az utolsó versenyen már nem számít a csapat, ha garantáltan az istálló valamelyik pilótája nyeri meg a bajnokságot - jelentette ki a kanadai. - Ez az egyetlen helyzet a szezonban, amikor a csapatnak háttérbe kell vonulnia."

Ő is megtette volna

Villeneuve újoncként, 1996-ban került olyan helyzetbe, hogy a williamses csapattársa, Damon Hill ellen küzdött a bajnoki címért. Elmondása szerint "még ennél is jobban" feltartotta volna a csapattársát, ha lett volna rá lehetősége. Szerinte egyébként Rosberg megítélésének is jót tehet, hogy ellenállt a nyomásnak, és Hamilton taktikája ellenére világbajnok lett.

- mondta Villeneuve, amikor arról kérdezték, hogy Rosberg megérdemli-e a címet. - Nico más hozzáállással vezetett a szezon végén, nem küzdött olyan keményen a győzelmekért, mert más helyzetben volt. Lewis kicsit későn ébredt fel, ezért vesztette el az idei bajnokságot. Csak az idény közepén jött rá, hogy Nico tényleg gyors, és valódi ellenfele lehet."

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!