Vágólapra másolva!
Az új tulajdonos, a Liberty Media a sport 20 százalékát eladná nekik, csakhogy szavazati jogot nem kapnának, így nem szólhatnának bele az irányításba se.

A Forma-1 új tulajdonosa, a Liberty Media felajánlotta a csapatoknak, hogy vásárolják be magukat a sportba – írja az Auto Motor und Sport. A német lap azonban úgy tudja, szavazati jogot nem kapnának, csak a bevételekből részesülhetnének a megfelelő arányban, illetve tagokat delegálhatnának az igazgatótanácsba.

Az F1 részvényei jelenlegi áron 22 dollárba kerülnek. A Liberty a még a korábbi tulajdonos, a CVC Capital Partners kezében lévő,

összesen 800 millió dollárt érő 20 százalékot osztaná szét a világbajnoki sorozat résztvevői között, de úgy, hogy egy csapat sem juthatna hozzá 5 százalékosnál nagyobb részesedéshez.

Egy százalék értéke kb. 40 millió dollár, a kisebb alakulatoknak még ez is túl sok, míg a Mercedes, a Ferrari, a Red Bull, a McLaren és a Renault könnyebben megengedhetné magának.

A csapatoknak is lehetne részesedésük az F1-ben Forrás: Daimler AG/Daimler AG/Wolfgang Wilhelm

A Liberty január végéig adott időt az istállóknak, hogy eldöntsék, mekkora szeletet akarnak venni a tortából, aztán a maradékot eladják más érdeklődőknek, ugyanis már abból is van több.

Az ajánlat papíron jól hangzik, hiszen a csapatok régóta szeretnének részesedést a sportból. Viszont nemcsak a bevételekből akarnak többet látni, hanem beleszólnának a stratégiai kérdésekbe is, a Liberty azonban szavazati jogot nem kínál nekik – így nem lenne szavuk például a pénzek elosztását, a vezérigazgató személyét és az F1-gyel kapcsolatos marketingkampányokat illetően sem.

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!