A Red Bull csak kivonta a tűzvonalból Kvjatot

Forma-1, Danyiil Kvjat, Daniel Ricciardo, Red Bull Racing, Sebastian Vettel, Scuderia Ferrari, Orosz Nagydíj, Forma-1 rajt, Forma-1 baleset
depart start accident crash VETTEL Sebastian (ger) Ferrari SF16_H action KVYAT Daniil (rus) Red Bull Tag Heuer RB12 action RICCIARDO Daniel (aus) Red Bull Tag Heuer RB12 action during the 2016 Formula One World Championship, Russia Grand Prix from April 28 to May 1 2016 in Sotchi, Russia - Photo Frederic Le Floc'h / DPPI
Vágólapra másolva!
Helmut Marko azt állítja, a pályafutását akarták megmenteni, mert az idei teljesítménye elmaradt a tavalyitól. A Sainz-Verstappen páros közötti feszültséget is enyhíteni szerették volna.

Bár a közvélemény nagy része Danyiil Kvjat félreállításaként értelmezte, hogy a Red Bull a Spanyol Nagydíjtól kezdve visszaküldi őt az utánpótlás-nevelésre fenntartott Toro Rossóhoz,

Helmut Marko szerint igenis a pályafutását próbálják megmenteni ezzel.

A Red Bull tanácsadója azt állítja, ki akarták vonni a „tűzvonalból" Kvjatot, aki az idén nem teljesített olyan jól Daniel Ricciardo mellett, mint tavaly, és a ránehezedő nyomás miatt túlerőltette a vezetést.

„Átlagosan 3-5 tizeddel lassabb volt Ricciardónál körönként, pedig az előző évben hasonló szinten álltak" – mondta Marko a Motorsport-Totalnak.

a Szocsiban történt rajtbaleset pedig abból a nyomásból adódott, amit ő helyezett magára. Nem mi gyakoroltuk rá."

Kvjat Szocsiban megtorpedózta Sebastian Vettelt Forrás: DPPI media/Frederic Le Floc H

Marko Romain Grosjeant hozta fel példának, akit 2012-ben egy versenyre még el is tiltottak a belgiumi rajtnál történt ütközés miatt, később – sportpszichológusi segítséggel – mégis talpra állt. „Abban a kényelmes helyzetben vagyunk, hogy a Toro Rossónál könnyen tudtunk helyet szorítani számára" – tette hozzá Kvjatról Marko. „Nem állítottuk félre. Velünk marad, és a Toro Rosso egy erős csapat a középmezőnyből."

A Red Bull tanácsadója cáfolta, hogy a lépést előre eltervezték,

mondván, csak az Orosz Nagydíj után született döntés róla. Bár sokan úgy vélik, azért is volt rá szükség, hogy Max Verstappennek helyet szorítsanak az RBR-nél, különben a rivális alakulatok lecsaphattak volna rá, Marko szerint ez a veszély nem állt fenn, mert az összes pilótájukat „hosszú távú" szerződés köti hozzájuk.

Azt viszont elismerte, hogy Verstappen és eddigi csapattársa, Carlos Sainz között „komoly feszültség" volt, ezért a páros szétrobbantása megold bizonyos belső problémákat. Az Autobildnek hozzátette, hogy az ifjú holland útja innentől sem egyenes a csúcs felé.

– mutatott rá. „Daniel mostanában nagyon stabilan teljesít."

„Ezek után Ricciardo és Verstappen, valamint Kvjat és Sainz viszonylatában is ki tudjuk majd értékelni a versenyzők teljesítményét" – jegyezte meg Marko, kilátásba helyezve, hogy az év végén újra változhatnak a felállások, akár Sainz is átkerülhet a Red Bull Racinghez.

A még mindig csupán 18 éves Verstappen közben „fantasztikus lehetőségnek" nevezte az előléptetését, és úgy vélte, a Red Bullnál rengeteget tanulhat majd. „Alig várom, hogy egy olyan tapasztalt csapattárs mellett dolgozhassak, mint Daniel Ricciardo, aki már bizonyított" – mondta, és megköszönte a Toro Rosso, különösen Franz Tost támogatását.

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!