Bianchiék haragjától tarthattak a Manor vevőjelöltjei

Jules Bianchi
Marussia driver Jules Bianchi of France drives during the second practice session at the Formula One Japanese Grand Prix in Suzuka on October 3, 2014. AFP PHOTO / TOSHIFUMI KITAMURA
Vágólapra másolva!
Több tényező kedvezőtlen összjátéka kellett ahhoz, hogy végleg megszűnjön a Manor F1-es csapata a sport beígért felvirágzásának küszöbén.

A hétvégén bejelentették, hogy nem sikerült vevőt találni a Manor F1-es csapatára, így a 2010-ben Virgin néven létrehozott, majd Marussia néven is működtetett istálló eltűnik a sport süllyesztőjében. A Manor 2014-ben már kijutott a csődből az eddigi tulajdonos, Stephen Fitzpatrick révén, ezúttal viszont már nem sikerült megoldást találni a további működtetésre.

Az ismert F1-es szakblogger, Joe Saward utánajárt a valószínű okoknak, mivel bár az F1-ben állandósult a nehéz gazdasági helyzet, a sport új tulajdonosának érkezésekor meglepő, hogy senki sem akarja megvenni a bajba jutott istállót. Saward úgy értesült, hogy a legnagyobb probléma természetesen a pénzügyek körül alakult ki, de egyéb aggályok is felmerültek.

Bianchi a 2014-es Japán Nagydíjon szenvedett halálos kimenetelű balesetet Forrás: AFP/Toshifumi Kitamura

A tulajdonos azt állította, hogy a költségvetésen a 2016-os Brazil Nagydíj ütött komoly léket, a Felipe Nasr 2 pontja révén a Sauber ekkor vette vissza a konstruktőri világbajnokság 10. helyét a Manortól, ezzel körülbelül 40 millió dollárral csökkentek a brit istálló idei jogdíjbevételei. Saward viszont azt állítja, hogy a csapat már korábban is veszteségeket termelt, és folyamatosan új befektetőt kerestek.

Három csoport érdeklődött a Manor iránt: az amerikai Tavo Hellmund vezette az egyiket, egy indonéz cégcsoport állt a másik mögött, és valószínűleg Esteban Gutiérrez támogatói is keresték a felvásárlás lehetőségét, de mindegyik elbukott, miután Fitzpatrick állítólag nem volt hajlandó teljesen kiszállni az üzletből, és egy kisebb tulajdonrészt mindenképpen meg akart tartani.

A tulajdonosjelöltek Jules Bianchi 2014-es, halálos kimenetelű balesetének következményei miatt is aggódtak.

Bianchi családja pereket indított az F1-et működtető cégek, valamint a Manor ellen is. Saward szerint Fitzpatrick az eladás után nem lett volna hajlandó vállalni az esetleges kárigények fedezését, mivel ezt a csapat korábbi gazdája sem tette meg. Úgy vélte, hogy a csapat új tulajdonosa alacsony áron juthat hozzá a Manorhoz, ezért fel kellene vállalnia a kockázatokat is.

Bár a Manor F1-es indulásának joga egy olyan céghez tartozik, ami papíron nem ment csődbe, az istálló fennmaradásának esélye minimálisra csökkent, mert az alkalmazottakat elküldték, és pénz mellett idő sincs már felkészülni a 2017-es szezonra. Ráadásul, ha mégis megmentené valaki a csapatot, a költségvetés hiányossága és a kártérítés lehetősége továbbra is fennállna.

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!