Silverstone mindenképpen felmondja az F1-et

brit nagydíj forma 1
Spectators wave Union flags as it starts to rain ahead of the British Formula One Grand Prix at Silverstone motor racing circuit in Silverstone, central England, on July 10, 2016. Lewis Hamilton held his nerve to grab pole position ahead of Mercedes team-mate Nico Rosberg for Sunday's British Grand Prix with a spectacular lap in the final seconds of an intense qualifying session. / AFP PHOTO / ADRIAN DENNIS
Vágólapra másolva!
Brit lapértesülések szerint már biztos, hogy 2019-ben lesz az utolsó Brit Nagydíj a legendás pályán.

Silverstone tulajdonosa, a Brit Királyi Autóversenyzői Klub (BRDC) január elején kilátásba helyezte, hogy él a szerződésébe foglalt lehetőséggel, és az idei Brit Nagydíj előtt felmondja a Brit Nagydíj rendezését 2019 után. Bár a Forma-1-es futam megtartásának jogát 2026-ig biztosították maguknak, két évvel előre kihátrálhatnak a megállapodásból, és John Grant, a BRDC elnöke levélben már tájékoztatta is a tagságot, hogy ez a menedzsment szándéka.

A probléma abból ered, hogy az összes F1-es verseny közül gyakorlatilag csak a Német és a Brit Nagydíj nem kap állami támogatást, az utóbbi még a szűkebb régiója kormányzatától sem.

A magas jogdíjat pedig a pályák nem tudják önerőből kitermelni, mert a jegyárak nem biztosítanak rá elég fedezetet, így Silverstone az elmúlt öt év során 47,6 millió fontos veszteséget halmozott fel.

Az F1 2019 után elköltözhet Silverstone-ból Forrás: AFP/Adrian Dennis

Ez a helyzet nem fenntartható. Noha a BRDC bízik benne, hogy mégiscsak kaphat némi állami támogatást, hiszen Silverstone az autósport Szilícium-völgyének számító Northamptonshire szívében van, a The Sun című brit bulvárnap értesülései szerint már végleg eldöntötték, hogy a Brit Nagydíjat 2019-ben fogják megrendezni utoljára.

– idézik a forrásukat, aki a BRDC tagja. – A felmondási idő két év, úgyhogy muszáj most nyilatkozniuk. Nem is kérdés, hogy így fognak tenni, mert egyszerűen nem engedhetik meg maguknak a futamot."

Silverstone sporttörténeti jelentőségét mutatja, hogy 1950. május 13-án ott rendezték a legelső F1-es versenyt, és 1987 óta minden évben ez a pálya adott otthont a Brit Nagydíjnak. Amelyet elvileg átvehet egy másik helyszín; a legvalószínűbb jelölt Donington lehet, ahol legutóbb 1993-ban járt a világbajnoki sorozat mezőnye. A leicestershire-i létesítményt nemrég vette meg az egykori F1-es pilóta, Jonathan Palmer cége.

Bernie Ecclestone két alternatív helyszínről beszélt, de a versenyt tizenkét alkalommal vendégül látó Brands Hatch a fejlesztési tervek engedélyeztetésével kapcsolatos probléma miatt nem kerülhet szóba.

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!