Vágólapra másolva!
A csapat mérnöke, Rob Smedley úgy véli, a nyugdíjból visszarángatott pilóta nagyon élvezi a vezetést a megváltozott autókkal, mert passzolnak a stílusához.

Felipe Massa jól járhat azzal, hogy mégsem vonult vissza, és elfogadta a Williams hívását az F1-es visszatérésre? A csapat teljesítményért felelős mérnöke, Rob Smedley, aki már a Ferrarinál is együtt dolgozott a brazillal még versenymérnökként, a tesztek alapján úgy érzi, az idei autókra vonatkozó szabálymódosítások kedveznek a brazil veteránnak.

"Több ezer kilométert megtett a napok során, de talán kétszer fordult túl szélesen valamelyik kanyarban, új gumikon pedig alig hibázott. Egyértelműen rendkívül magabiztos ebben az autóban" - nyilatkozta Massáról, aki minden körülmények között azt a teljesítményt hozta, amit vártak tőle.

Ahogy a 2008-as autóján, úgy a mostanin is szélesek az első gumik, és elképesztően jó tapadást biztosítanak a befordulástól egészen a kanyar csúcspontjáig. Az elmúlt hét évben ez hiányzott, ő pedig kicsit szenvedett miatta."

Massa gyors volt a teszteken, és keveset hibázott Forrás: DPPI/Florent Gooden

Massa 2006 és 2008 között szerezte 11 futamgyőzelmét a Ferrarinál, ezen időszak utolsó szezonjában a vb-címhez is karnyújtásnyira került. Később csak kevés jó eredményt tudott felmutatni a Scuderiával, és a Smedley által említett küszködésre a hungaroringi balesetén túl a 2010-ben bevezetett keskenyebb első gumik jelenthették az egyik magyarázatot.

Akkor 270 mm-ről 245 mm-re csökkentették a gumik szélességét – mert a visszatérő slick gumik arányaiban jobban növelték az első, mint a hátsó kerekek tapadását, és ez túlkormányzottsághoz vezethetett –, az idei évtől azonban még a korábbinál is szélesebbre, 305 mm-re növelték azt.

Smedley szerint a Williamsnél a karrierjét egyszer már feltámasztó Massának ez nagyon jól jött.

"Amíg stabil az autó hátulja, minél jobb tapadást kap elöl Felipe, annál többet tud kihozni a vezetési stílusából. Ahogy láttuk, most nagyon jól érzi magát" - mondta.

Massa 2016-ban bejelentette a visszavonulását a Forma-1-ből, de mivel váratlanul Nico Rosberg is hátat fordított a sportnak, és Valtteri Bottas igazolt a helyére, a Williamsnél megüresedett egy hely, amit a csapat mindenképp egy rutinos pilótával akart betölteni.

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!