Ecclestone: A legnagyobb csaló vezeti az F1-et

Forma-1, Bernie Ecclestone, Fabiana Ecclestone, Bahreini Nagydíj
Former Formula 1 boss Bernie Ecclestone (C) and his wife Fabiana Flosi (R) ride a golf cart ahead of the Formula One Bahrain Grand Prix at the Sakhir circuit in the desert south of the Bahrain's capital, Manama, on April 14, 2017. / AFP PHOTO / ANDREJ ISAKOVIC
Vágólapra másolva!
Az F1 korábbi ügyvezetője is megjelent a Bahreini Nagydíjon. Az új kereskedelmi igazgatóval még nem is találkozott, Ross Brawnra viszont tett egy fanyar megjegyzést.

Leváltása óta először látogatott el F1-es versenyhétvégére Bernie Ecclestone, aki bő 40 évig állt a Forma-1 élén, de az új tulajdonos, a Liberty Media szinte azonnal leváltotta, és egy háromfős testület vette át a munkáját Chase Carey elnök-vezérigazgató, Ross Brawn sportigazgató és Sean Bratches kereskedelmi igazgató részvételével.

Brawn kinevezése különösen érdekes, mert csapatfőnökként híresen rossz viszonyt ápolt Ecclestone-nal. Novemberben megjelent könyvében Brawn rámutatott, hogy Ecclestone sokáig nem akarta kifizetni a csapatának járó jogdíjakat, és abban is szerepet játszott, hogy eltávolították őt a Mercedes éléről. Ettől függetlenül tagadta, hogy valaha is csalt volna a szabályok értelmezése terén.

Ecclestone visszatért az F1-be, de nem tudja, hogy mi a dolga Forrás: AFP/Andrej Isakovic

„Az egyik nap azt mondtam Rossnak, hogy (az új tulajdonos) legalább megszerezte a megfelelő embert, mert ő a legnagyobb csaló az F1-ben, ezért a legalkalmasabb is a feladatra. Vagyis, bocsánat, a legnagyobb csaló, akit nem kaptak el!” – viccelődött Ecclestone.

Ecclestone elárulta, Brawnnal legutóbb 10 napja beszélt 10-15 percet, a Motorsport.com-nak viszont kijelentette, még soha sem találkozott Bratchesszel, pedig továbbra is bejár a FOM irodájába. Ha tanácsra volt szükség, Carey-t is kisegítette, de továbbra sem tudja, mi most a dolga a Forma-1 körül. Úgy véli, az új tulajdonosnak könnyű dolga van, mert az F1-ben minden készen áll.

Ross Brawn (jobbra) az új sportigazgató Forrás: DPPI/Frederic Le Floc H

„Olyan ez, mintha vettek volna egy Starbucks-ot: minden adott. Még az is, hogy mennyi tejet kell önteni a kávéba. Csak meg kell tartaniuk, ami már megvan, és hozzátenni olyan dolgokat, amiket én nem csináltam, mert nem lehetett velük pénzt keresni. Ilyen a közösségi média is. Rengeteg pénzt el fognak költeni rá, ez lehet, hogy jó dolog, de a cégnek nem tett jót.”

Ecclestone leváltása után az F1 teljesen más irányba indult el,

mint az ő vezetése alatt. Ross Brawn hosszútávú stratégiát készít annak érdekében, hogy az anyagi és műszaki feltételek izgalmas versenyeket eredményezzenek, barátságosabb a tulajdonos a közönséggel, és sorban állapodnak meg a pályákkal a szerződések meghosszabbításáról.

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!