Vágólapra másolva!
A kétszeres világbajnoknál csak egy korábbi F1-es ellenfele volt gyorsabb az Indy 500 időmérőjének első felvonásán, de Alonso így is elérte a célját.

Az Indianapolis térségét elérő vihar miatt alaposan lerövidült a jövő hétvégi Indianapolis 500 időmérésének első napja. Az eredeti tervekhez képest csak jóval később kezdődhetett az időmérő első szakasza, ami arról döntött, hogy vasárnap melyik 9 pilóta küzdhet meg az első rajtsorok pozícióiról. Vasárnap a többiek is folytatják az időmérést, de ők csak a 10-33. helyért csatázhatnak.

Az átírt menetrend miatt minden pilóta két felvezető és négy mért kört teljesíthetett a pályán, helyi idő szerint szombaton késő délután. Az európai nézők elsősorban Fernando Alonso teljesítményére lehettek kíváncsiak, hiszen a kétszeres F1-es világbajnok az idén versenyez először oválpályán, és nem titkolt célja, hogy minél hamarabb megnyerje az Indianapolis 500-at.

Alonso bejutott a leggyorsabbak közé Forrás: Bret Kelley/Bret Kelley

Alonso szándékainak komolyságát mi sem bizonyítja jobban, hogy szemmel láthatóan is közel merészkedett a falakhoz, és 230,034 mph-es (370,2 km/h) átlagsebességgel eleinte a 3. leggyorsabb volt, végül a 7. helyen zárta az edzést, így bejutott a legjobbak közé, és további tesztlehetőséget szerzett helyi idő szerint vasárnap délután. Ő azonban az ESPN-nek talált kivetnivalót.

A csapat tegnap azt mondta nekem, hogy itt mindennap változik a helyzet. Két hétig vagyunk itt, az egész pályán négy kanyar van, és nem tudunk két egyforma kört teljesíteni. Mindig változik a széljárás, hogy egyedül megyünk vagy forgalomban, mekkora a turbónyomásunk, minden körben tanulunk valami újat. Az autó remekül működött, magabiztossá tett, így nyomhattam neki.”

A kétszeres világbajnok szerint azonban így is csak 90%-os teljesítményt nyújtott, és vasárnap még gyorsulásra számít, de a legrosszabb esetben így is a 9. helyről indulhat. A szabadedzéseken eddig a 4. hely volt a legjobb eredménye, de

az idejének nagy részét a versenyszimulációkra és a forgalomban való autózás technikájának elsajátítására fordította.

Nem ezen múlott, de Alonso továbbjutásában korábbi F1-es ellenfele, a négyszeres Champ Car-bajnok Sébastien Bourdais nagy balesete is szerepet játszott. A Toro Rosso korábbi versenyzője az első két köre alapján a leggyorsabb volt, a harmadik körében azonban óriási tempóval a falnak csapódott, és az orvosi stábnak kellett kimentenie őt, de szerencsére végig éber maradt.

Az egykori F1-es pilóták közül Takuma Szato szerepelt a legjobban: a japán versenyző szombaton a 2. leggyorsabb volt az élen végző Ed Carpenter mögött, mögöttük Scott Dixon, JR Hildebrand, és a tavalyi meglepetésgyőztes, a Manor korábbi F1-es versenyzője, Alex Rossi végzett az 5. helyen. Az F1-et szintén megjárt

Max Chilton a 12. helyezett lett, Juan Pablo Montoya pedig a 18. helyre ért oda.

A 33 fős mezőnyből végül két versenyző, Bourdais és Zach Veach nem ért el értékelhető eredményt. Carpenter révén meglepetésre egy Chevrolet motorral hajtott autó végzett az élen, de alapvetően a Hondák szerepeltek jobban, Alonso autójában is a japánok erőforrása dolgozik. Alonso csapatából, az Andrettitől Szato volt a leggyorsabb, de

a spanyol versenyző lett az edzés legjobb újonca.

A program vasárnap, magyar idő szerint 18 órától folytatódik egy újabb edzéssel, utána 20:45-től a 10-33. helyezettek időmérőjével, majd 23:00-tól jön a legjobb 9 helyezett küzdelme az első helyekért. A 101. Indianapolis 500-at 2017. május 28-án vasárnap, magyar idő szerint az esti órákban rendezik.

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!