Vágólapra másolva!
Nem törte meg, hogy a Honda motor miatt ismét kiesett, szerinte némi szerencsével még versenyképesebb lett volna. Az újságírókat az USA Nagydíjra hívta.

Kétszer is vezette a vasárnap megrendezett, 101. Indianapolis 500-at a beugróként induló Fernando Alonso, de 21 körrel a leintés előtt a Honda motor hibája miatt kénytelen volt feladni a versenyt. A kétszeres F1-es világbajnok végig az élmezőnyben autózott, és bár főnöke, Zak Brown „sokkolónak” nevezte a műszaki hibát, ő maga pozitív élményekkel távozik a legendás versenyről.

A futam utáni sajtótájékoztatón mosolyogva azt mondta, el akarja tenni magának a fényképet, ami akkor készült, amikor az eredményjelző oszlop tetején a 29-es rajtszám állt, és kérdésre válaszolva kijelentette, mindenképpen vissza akar térni az Indy 500-ra, de később már csak feltételes módban beszélt erről.

Alonsót hősként ünnepelte a közönség, miután az autója megint cserbenhagyta Forrás: AFP/2017 Getty Images/Jared C. Tilton

„Nyilvánvaló, hogy ha visszatérek ide, legalább már tudom, hogyan mennek itt a dolgok. Nem az lesz az első alkalom, hogy részt veszek az újraindításokon, a bokszkiállásokon, meg ilyen dolgokban. Könnyebb helyzetben leszek az alkalmazkodás terén. Meglátjuk, mit hoznak a következő évek. A célt tovább kell hajszolnom, mert nem sikerült megnyerni az Indy 500-at.”

„Ma ez nem volt lehetséges, de az elmúlt két hét nagyszerű élmény volt. Azért jöttem ide, hogy kihívást keressek, és bizonyítsak saját magamnak is. Azt tudom, hogy egy F1-es autóban olyan gyors lehetek, mint akárki más, de abban nem voltam biztos, hogy az IndyCarban is felveszem-e a tempót. Nagyszerű volt megélni a versenyképesség érzését, és vezetni az Indy 500-at.”

Közvetlenül a kiesése előtt Alonso kissé visszacsúszott, mert egy tankolás miatt kikerült az élbolyból, de már a 6-7. helyen haladt, amikor a motorja elfüstölt. A táv első negyedében a korábbi F1-es pilótával, Alex Rossival, és a később motorhiba miatt szintén kieső Ryan Hunter-Reay-jel csatázott, és azt mondta,

több szerencsével „fél körrel a mezőny előtt” lehettek volna.

Ez viszont nem jött össze, de a futam utáni sajtótájékoztatón Alonso így is kortyolt egy kis tejet, ahogy a győztesek szokták, köszönetet mondott a sajtónak, és meghívta őket az októberi USA Nagydíjra, amit a texasi Austinban rendeznek. Nem törte meg az újabb kiesés, láthatóan az F1-gyel és az Indy 500-zal sem akar egyelőre leszámolni.

A McLarennek fontosabb Monaco

Zak Brown, a McLarent működtető cégcsoport ügyvezetője „szomorúnak, de nem meglepőnek” nevezte, hogy ismét megadta magát egy Honda motor az autójukban, pedig „a fájdalmas évek után ezzel a programmal az volt a célunk, hogy végre jó eredményt érjünk el.” Szerinte Alonso harcban lett volna a győzelemért, abban viszont nem biztos, hogy jövőre is részt vesz az Indy 500-on.

– mondta. – Meg akarja nyerni a tripla koronát, és nem hiszem, hogy arra számított, hogy itt már elsőre nyerni fog. Remélhetőleg (jövőre) ismét nálunk fog versenyezni, és próbál majd győzni a Monacói Nagydíjon, úgyhogy lehet, hogy nem 2018-ban (indul újra az Indy 500-on), de a versenynaptár még nem jött ki. A fő célunk nyerni Monacóban Fernandóval, meglátjuk, hogyan alakul a menetrendünk.”

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!