Vágólapra másolva!
Az előző versenyen azután kaptak büntetést a nem megfelelően feltüntetett rajtszámok miatt, hogy előtte többször megvizsgálta az autót az FIA, de akkor nem volt kifogásuk. A csapat szerint ilyennek nem lenne szabad megtörténnie, és tisztázni akarják a kérdést.

A Spanyol Nagydíj után egy olyan szabálytalanság miatt róttak ki 25 ezer euró, felfüggesztett pénzbüntetést a Force Indiára, amivel az égvilágon semmilyen előnyhöz sem jutottak a pályán: az autókon nem tüntették fel elég jól láthatóan a rajtszámokat, márpedig pont az előző versenyen lépett életbe az az új előírás, amely szerint a nézők érdekében a korábbiakhoz képest nagyobb rajtszámokat kell használni, méghozzá úgy, hogy könnyen leolvashatók legyenek.

A Force India valóban megnövelte a 11-es és a 31-es méretét, csakhogy megtartotta őket az orrkúpok tetején, ahová szemből nehéz rálátni. Andy Green, az istálló technikai igazgató bosszús, amiért szabálytalanságot állapított meg a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA), hiszen az autóikat többször átvizsgálták az ellenőrök a barcelonai hétvégén.

Monacóban már jobban látni a számokat a Force Indián... Forrás: NurPhoto/Xavier Bonilla/NurPhoto/Xavier Bonilla

"Teljesen elsápadtam. Ilyesminek sohasem lenne szabad megtörténnie. Nem lehet, hogy egy autó (előzőleg) többször is átmenjen az ellenőrzéseken - mondta arról, hogy végül, az ötödik vizsgálaton mégsem stimmelt minden ugyanolyan feltételek mellett. -

"Előzetesen is megmutattuk az FIA-nak, hogy miként változtatunk a rajtszámokon a versenyre - tette hozzá. - Erre a végén közlik velünk, hogy nem tettünk eleget az előírásoknak, és a körmünkre csaptak. Hát ez..."

...akár furcsa szemszögekből is Forrás: Picture-Alliance/AFP/usage worldwide/Hoch Zwei

Monacóban már az orrkúpok lentebbi részére festették a rajtszámokat, de Green szkeptikus. "Most honnan tudhatnánk, hogy megfelelünk-e a szabályoknak? Fogalmam sincs. Megtörtént az ellenőrzés, de számomra jelenleg ez semmit sem ér" - mondta.

A csapat ügyvezetője, Otmar Szafnauer a Stratégiai Munkacsoport következő ülésén vitára bocsátaná a témát, mert

fontos kérdés, mi lesz akkor, ha legközelebb ugyanígy jár egy csapat, vagyis ha ugyanazt az autót azután minősítenek szabálytalannak, hogy előtte nem emeltek kifogást ellene.

Szafnauer hozzátette: fellebbezhettek volna a pénzbüntetés ellen, "de csupán rajtszámokról volt szó", ezért nem tették, ráadásul egyelőre úgysem kellett fizetniük. "Ha más probléma lett volna, talán (fellebbeztünk) volna."

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!