Vágólapra másolva!
Rajtbüntetésre és küszködésre számít a hétvégén Fernando Alonso, és csapattársa, Stoffel Vandoorne sem optimista a McLaren Honda bakui esélyeivel kapcsolatban.

A hétvégén folytatódhat a McLaren Honda idei kálváriája, mivel a szezon egyik leggyorsabb helyszínére, Bakuba látogat a mezőny. A szűk és kanyargós óvárosi rész mellett szinte végeláthatatlan egyenesek is jellemzik a pályát, ezek megterhelik az erőforrást, ami ráadásul az idén eddig megbízhatatlannak is bizonyult.

A McLaren már az előző, Kanadai Nagydíjtól is tartott, akkor Fernando Alonso autója már az első szabadedzés elején elromlott, majd Alonso hiába haladt pontszerző helyen, néhány körrel a leintés előtt ismét kiesett. A kétszeres világbajnok Bakuban sem vár csodát, hiszen az új Honda motorváltozat bevetéséről egyelőre nincs hír.

Nem látszik a fény az alagút végén Forrás: DPPI/Florent Gooden

„Miután nagyon közel kerültünk ahhoz, hogy Kanadában megszerezzük az első pontunkat, de megint kiestünk, Bakuba még eltökéltebben megyünk” – jelentette ki. – Az viszont nem titok, hogy trükkös hétvégére számítunk. Az erőforrás problémái miatt valószínű, hogy újabb büntetéseket fogunk kapni, és a pálya szűk, gyors egyenesekkel teli jellege is alapvetően megnehezíti az előzéseket.”

A kétszeres világbajnok ifjú csapattársa, Stoffel Vandoorne sem vár kiemelkedő eredményt, pedig erre szüksége lenne, hiszen csak Monacóban mutatott eddig ígéretes teljesítményt, de az ottani hétvége során kétszer is összetörte az autóját, így egyelőre ő is pont nélkül áll a világbajnokságban, ráadásul egyre nagyobb nyomás nehezedik a vállaira.

Vandoorne-nak kellene már egy jó eredmény Forrás: DPPI/Frederic Le Floc H

„Nagy az üzemanyag-fogyasztás, és az ERS-t is nagy terhelés éri, úgyhogy a csomagunkat a hétvége elvárásaihoz kell igazítanunk – mondta. – Kanada az egész csapatnak elkeserítő volt, és a teljesítmény terén Bakuban sem számítunk különösebb meglepetésekre. Tanulni viszont mindig lehet, és keményen dolgozunk, hogy megoldjuk a gondjainkat.”

Nincs jó helyzetben

Noha a McLaren elsősorban Alonso sorsa miatt kerül a reflektorfénybe, Vandoorne helyzete is érdekes, mert a belga pilótát a generációja egyik legjobbjának tartják, Alonso és a beugró Jenson Button azonban eddig lényegesen jobban szerepelt nála. Vandoorne miatt még a McLaren korábbi üdvöskéjét, Kevin Magnussent is elengedték a csapattól.

– nyilatkozta Magnussen, aki már a Haas versenyzője. – Csodálkozom, meggyőződésem, hogy (Vandoorne) nagyon jó is lehet. Együttérzek vele egy kissé, de nagyon jó lehetőséget is kapott, mert a Forma-1 egyik legjobbja oldalán versenyezhet. Megmutathatja, ki is ő valójában. Remek versenyző, meg tudja csinálni, de most különböző okokból szenved, és ez ilyenkor nagyon nehéz helyzet lehet.”

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!