Hamilton mégsem eredeti Senna-sisakot kapott

Forma-1, Lewis Hamilton, Mercedes-AMG Petronas, Kanadai Nagydíj, Senna-sisak, Sebastian Vettel, Valtteri Bottas
MONTREAL, QC - JUNE 10: Pole sitter Lewis Hamilton of Great Britain and Mercedes GP with second placed qualifier Sebastian Vettel of Germany and Ferrari and third placed qualifier Valtteri Bottas of Finland and Mercedes GP in parc ferme during qualifying for the Canadian Formula One Grand Prix at Circuit Gilles Villeneuve on June 10, 2017 in Montreal, Canada. Will Taylor-Medhurst/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
Kiderült, hogy csak egy replikát nyújtottak át neki a montreali időmérő után. Később fog kapni egy eredetit 1987-ből, de Senna versenyen azt sem viselte, mert promóciós célokra készült. Ettől függetlenül minden szempontból megegyezik az eredetivel.

Még a riporter, Will Buxton is a könnyeivel küszködött a meghatottságtól, amikor a Kanadai Nagydíj szombati időmérője után átadta Ayrton Senna egyik eredetinek tartott sisakját Lewis Hamiltonnak. Ez az 1994-ben elhunyt brazil legenda családjának ajándéka volt, amiért Hamilton 65. pole pozíciójával beérte az örökranglistán a bálványát, Sennát. A Mercedes versenyzője is elismerte, hogy a relikviát a kezébe véve remegett az izgalomtól, és az este folyamán több fotó is készült, amelyeken átszellemülten bámulja a sisakot.

Csakhogy azóta kiderült, hogy az mégsem volt eredeti:

a család az Autosport kérdésére elárulta, hogy Hamilton szombaton egy replikát kapott meg. Később egy eredetit is fognak küldeni neki, amelyet tényleg maga Senna készíttetett még 1987-ben, de promóciós célokra, úgyhogy soha nem versenyzett vele – igaz, specifikációjában is megegyezik az igazival, és az az apa-fia páros, Sid és Alan Mosca festette, aki az összes többi sisakját is.

Hamilton a promóciós célra készült Senna-sisakkal - pontosabban annak replikájával Forrás: AFP/2017 Getty Images/Will Taylor-Medhurst

A szóban forgó dizájnt Senna 1987-ben viselte, amikor csapatát, a Lotust a Camel szponzorálta. Abban az évben a brazil sztár két futamot nyert meg, a detroiti USA Nagydíjat és a Monacói Nagydíjat.

Unokahúga, Bianca szerint Senna boldog lett volna, ha maga adhatja át a sisakot Hamiltonnak.

„Sok éve tudjuk, hogy Lewis a nagybátyám lelkes rajongója, olyannyira, hogy hivatalos nagykövete is az Ayrton Senna Intézetnek, így támogatja a brazil gyerekek oktatásának javításáért tett erőfeszítéseinket – mondta. – Ahogy annak idején Ayrton, ő is megosztja a sikereit a szurkolóival."

„A családunk nagyon örül az eredményeinek, és biztos vagyok benne, hogy ha tehette volna, Ayrton eljött volna Montrealba ezzel a különleges ajándékkal, és boldog lett volna, hogy egy olyan tehetséges versenyző állítja be a rekordját, mint amilyen Lewis."

Hamiltonnak egyébként már ahhoz is csak három pole-t kell szereznie, hogy utolérje az örökranglista élén álló Michael Schumachert.

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!