Vágólapra másolva!
Lewis Hamilton és Sebastian Vettel sem akarta tovább fokozni az indulatokat az Azerbajdzsáni Nagydíj után, amelyen kétszer is összeütköztek. Toto Wolff is inkább továbblépne a történteken.

Lewis Hamilton és Sebastian Vettel sem akart azonnali nyilatkozatháborúba bonyolódni, amikor a Sky Sports riporterei megkérdezték őket az Azerbajdzsáni Nagydíjon történt ütközetükkel kapcsolatban. Hamilton vezette a versenyt, amikor a 19. körben, a Safety Car mögött, az újraindításra készülődve nem gyorsított ki az egyik kanyarból, és Vettel hátulról beleszaladt.

Vettel azt hitte, hogy Hamilton szándékosan féktesztelte őt, ezért két kézzel mutogatni kezdett, majd a Mercedes mellé hajtott, és szándékosan nekiment az Ezüstnyílnak. A versenyt újraindították, de törmelékek miatt nemsokára leállították, ekkor Vettel autóján orrkúpot cseréltek, és Hamilton Mercedesét is javítani kellett.

Hamilton vezette a mezőnyt, miután megjavították az autóját, és Vettelén is orrkúpot cseréltek Forrás: DPPI/Florent Gooden

Nem sokkal később, a balesettől függetlenül Hamilton autóján meglazult a fejtámla, ezért ki kellett állnia a bokszba, Vettel pedig 10 másodperces stop/go büntetést kapott veszélyes vezetésért. Hamiltont az állítólagos féktesztelésért nem büntették meg, de így is ellenfele mögött, az 5. helyen ért célba. A rádión azt mondta, Vettel nem kapott elég súlyos büntetést.

– mondta Hamilton a történtek után. – Jó hétvégénk volt, és így is szereztem néhány pontot, ami kulcsfontosságú. Tekintsünk előre!” – tette hozzá, a baleseteket viszont érdemben nem akarta kommentálni: „Nem igazán érdekel, nem is nagyon tudok mit mondani. Megtörtént, túl vagyunk rajta, és továbblépünk.”

Drama behind the safety car . #F1 #Formula1 #AzerbaijanGP #SebastianVettel #LewisHamilton

A post shared by FORMULA 1® (@f1) on

Többszöri unszolásra Vettel büntetéséről annyit azért elmondott, hogy „ez nem csak a vezetői viselkedésről szól. Ez veszélyes vezetés volt, és ezért 10 másodperces büntetést kapni… Szerintem nem kell ennél többet mondanom.”

Vettel a futam után mintha nem is akart volna tudomást venni arról, hogy szándékosan nekiment Hamiltonnak.

„Nem is történt semmi, nem igaz? – utalhatott arra, hogy egyiküket sem érte kár a történtek miatt, majd amikor a riporter felvetette, hogy nekiment ellenfelének, azzal felelt: „Ő meg féktesztelt engem, úgyhogy mire számítottak? Biztos vagyok abban, hogy nem szándékosan tette, de ez biztosan nem volt helyes manőver. Ha én küszködök, akkor a mögöttem lévők még jobban fognak.”

„Nem hiszem, hogy ez szükséges volt – célzott arra, hogy Hamilton szerinte szükségtelenül lelassított, hogy elengedje maga elől a Safety Cart. – Kissé megsérült az autó, ezt a kockázatot ő okozta. Már néhány évvel ezelőtt is tett ilyet Kínában az újraindításkor, ezt szerintem nem így kell csinálni” – tette hozzá.

A négyszeres világbajnok megemlítette, hogy azért került ellenfele elé, mert Hamilton kiállt a bokszba, és utána is szoros csatát vívtak. Amikor a riporter ismét emlékeztette, hogy a két autó összeért, azt felelte: „Igen, hátulról nekimentem.”

Toto Wolff, a Mercedes-Benz Motorsport igazgatója a Sky Sportsnak azt mondta, nem feltételez rossz szándékot Vettel részéről.

„Az érzelmek az egekbe szöknek ilyenkor. Sebastiannak megvan a maga szempontja a kigyorsítás előtt történtekről, aztán nem tudom elképzelni, hogy szándékosan nekiment (Hamiltonnak). Az FIA 10 másodperces stop/go büntetést adott neki, és mi úgysem tudjuk visszacsinálni a történteket, úgyhogy az eredmény olyan, amilyen.”

Megint Arrivabene csillapította le Vettelt Forrás: DPPI/Florent Gooden

Vettel a leintés után a csapatrádión azt mondta, nem érti miért kapott 10 másodperces büntetést, és kijelentette, fel sem tudja idézni, hogy mikor osztottak ki valakinek ilyet utoljára. Damon Hill, a Sky Sports szakértője „ingerült” manővernek nevezte Vettel cselekedetét, szerinte ezt „egy négyszeres világbajnoknak kellene tudnia kezelni.”

Később eldurvultak a beszólások

Bár a Sky Sportsnak mindkét pilóta meglepően kimért és fegyelmezett volt, a Channel 4 már szókimondó nyilatkozatokat közölt tőlük.

Vettelt kétszer is támadták az újraindítás után, mindent megtett, hogy Hamilton ne tudja úgy feltartani, hogy a mögötte lévők profitálhassanak belőle Forrás: DPPI/Florent Gooden

„Egyáltalán nem fékteszteltem őt – mondta Hamilton. – Szégyen a számára, hogy megússza azt, hogy nekiment egy másik versenyzőnek. Szerintem ma megszégyenítette saját magát. Ha be akarja bizonyítani, hogy igazi férfi, tegye meg szemtől szemben, az autón kívül. Képzeljék el, hogy ma kissrácok ilyen viselkedést láttak egy világbajnoktól.”

A történtek éles váltást jelentenek az eddigi tiszteletteljes világbajnoki küzdelemben, de Vettel szerint a két pilóta továbbra is megbecsüli a másikat.

„Nincs kétségem afelől, hogy féktesztelt engem. Nem szándékosan mentem neki, gondolom, ez nyilvánvaló volt. Szerintem férfiak ellen küzdünk, ha az egyikünk büntetést kap, kapjunk mindketten. Felnőtt emberek vagyunk. A bajnoki küzdelem még mindig tiszteletteljes, nekem nincs bajom (Hamiltonnal), de a ma történtek helytelenek voltak.”

Vettel a büntetéssel kapcsolatban a labdarúgásból hozott példát,

szerinte az angol Premier League-ben is minden héten vitatják a bírók döntéseit, és ez a Forma-1-ben sincs másként. A sportfelügyelők egyébként három büntetőpontot is adtak Vettelnek, így már 9-nél jár, ha 12 hónap alatt 12-t összeszed, egy futamtól eltiltják. Legközelebb a Brit Nagydíjon csökken a pontjai száma kettővel.

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!