Vágólapra másolva!
Bernie Ecclestone kapcsán nem nehéz ködös történetekre lelni, ezúttal a korábbi világbajnok, Alan Jones igazolt egy korábban meg nem erősített pletykát.

Zűrös hétvége volt az 1985-ös Dél-Afrikai Nagydíj, amin a francia kormány nyomására a Renault és a Ligier nem is vett részt, ezzel próbáltak nemzetközi nyomást helyezni az apartheid-rendszerre, és tiltakozni a faji alapú elnyomás ellen. A többség azonban elutazott a versenyre, de ez nem jelentette azt, hogy mindenkinek kedvére lett volna a részvétel.

Ezek közé tartozott a Beatrice nevű vállalat is, ami akkoriban a nem túl versenyképes Lola-Hart csapat résztulajdonosa volt, és egy amerikai aktivista, Jessie Jackson azzal fenyegetőzött, hogy sztrájkot szervez a cég gyáraiban, ha elindulnak a versenyen. A Beatrice és Bernie Ecclestone azonban nem akadt engedni a nyomásnak, ezért a brit üzletember kieszelt egy tervet.

Alan Jones bevallotta, hogy csak színlelte a betegséget Forrás: AFP/Patrick Hamilton

„Pénteken behívattak Bernie Ecclestone villájába. Nem voltam biztos abban, hogy mit vétettem, ezért megjelentem nála. Amikor beléptem Bernie ajtaján, megkérdezte, hogy érzem magam. Ez normális köszöntés volt, bár elég furcsán nézett. A szokásos választ adtam, hogy jól köszönöm” – idézte a News.com.au Jones új önéletrajzi könyvét.

Azt kérdezte: „Mekkora az esélyed, hogy megnyered a versenyt?”

„Ezúttal sem éreztem, hogy kertelnem kellene: ’Bernie, szerinted te is tudod a választ a kérdésre. Ha most indulnék, elég jó lenne’ – utalt arra, hogy a Lola-Hart egyáltalán nem volt erős autó. – Nos, van egy ötletem. Ha beteget jelentesz, és nem indulsz a hétvégén, neked adjuk az 1. helyezett pénzdíját. Menj haza, és látogasd meg Ausztráliát!”

A futamon a Williams kettős győzelmet ért el Nigel Mansell és Keke Rosberg révén, Alain Prost (képünkön) a 3. lett a McLaren-TAG volánja mögött Forrás: AFP/Dominique Faget

Ecclestone ezzel átvágta a gordiuszi csomót: „Ha egy versenyző leesik a lábáról, és nem tud vezetni, akkor a Beatrice autója nem fog versenyezni. Ez vis major esemény. Jesse Jackson nem mondhatja, hogy ő kényszerítette a céget a visszalépésre, és sztrájkot sem hirdethet, hiszen az autó nem versenyzett.”

Jones ezért szombaton reggel fogta magát, és elhagyta a szállodát, majd a következő, Ausztrál Nagydíjon egészségesen rajthoz állt.

Nem ez volt az egyetlen zűrös ügy, amibe az 1980-as világbajnok belekeveredett. Az 1977-es Osztrák Nagydíjat olyan váratlanul nyerte meg, hogy nem volt előkészítve a számára az ausztrál himnusz, majd 1981-ben nem volt hajlandó részt venni a díjátadáson. Prózai magyarázata volt, de sokan más okra vezették vissza a távolmaradását.

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!