Nemcsak csapatot, taktikát is vált a Honda

Forma-1, Brit Nagydíj, Fernando Alonso, McLaren
ALONSO Fernando (spa) McLaren Honda MCL32 ambiance portrait during the 2017 Formula One World Championship, Grand Prix of England from july 13 to 16, in Silverstone, Great Britain - Photo Frederic Le Floc'h / DPPI
Vágólapra másolva!
Új nézőpontra váltanak az idei motorfejlesztési stratégiában: a folyamatos frissítéseket mellőzik, és inkább kevesebb, de nagyobb újítási csomagot adnak a McLarennek, hogy a jobb eredmények érdekében minimalizálják a büntetéseket.

Eldőlt, hogy a Honda jövőre a McLaren helyett a Toro Rossónak fog motort szállítani. Ez szemléletváltást is hoz a japán gyártónál, amely szeretné eredményesen lezárni a hároméves kapcsolatát a wokingiakkal, ezért úgy döntöttek, változtatnak a fejlesztési stratégiájukon: sok kicsi helyett egy nagy fejlesztéssel próbálják befejezni a szezont.

Eddig a teljesítmény javítását helyeztük előtérbe, mert bármilyen fejlesztéssel állunk elő, azt jövőre is használhatjuk, ezért nem kellett hezitálnunk" - nyilatkozta Haszegava Juszuke, az F1-es program vezetője. Az új taktikát azért választották, hogy a versenyzőik minél kevesebb futamon kapjanak rajtbüntetést.

A Honda még megpróbálja meghúzni a szezon végét Forrás: DPPI/Frederic Le Floc H

"Jövőre nem dolgozunk együtt Stoffel (Vandoorne-nal) és Fernando (Alonsóval), ami azt jelenti, hogy az idei eredményekre koncentrálunk a McLarennel. Szeretnék minél több pontot szerezni a csapattal - magyarázta. - Persze amennyiben lenne egy hatalmas fejlesztésünk, nem halogatnánk a bevetését, habozás nélkül bevállalnánk a büntetést."

A Honda a nyár óta szinte minden versenyre készített kisebb-nagyobb újításokat, amelyek ugyan előrelépést hoztak, de nem akkorát, hogy meggyőzzék a McLarent a közös munka folytatásáról.

A csapat a Hungaroringen elmozdult a konstruktőri tabella utolsó helyéről a Saubert megelőzve, de a 8. helyezetthez képest azóta nőtt a hátránya.

"A szezonból hat verseny maradt, ezért talán egy új motort vetünk be a tervek szerint. Ez Malajziában, Szuzukában vagy az Egyesült Államokban történhet meg. Szuzukában érthető módon megpróbáljuk elkerülni a büntetést, de az USA jó helyszín lehet (az új egység bevetésére), a tavalyi eredmények alapján" - mondta Haszegava, utalva arra, hogy Japánban hazai pályán versenyeznek, Austinban pedig az egyik legjobb futamukat zárták az előző szezonban.

A McLaren jövőre a Renault-tól kap motort. Ettől Eric Boullier azt várja, hogy legalább egy futamot megnyernek, és a három legjobb közé kerülnek a konstruktőri rangsorban.

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!