Az F1 szerint nem az ő dolguk rendet tenni Brazíliában

Forma-1, Daniel Ricciardo, Red Bull Racing, Brazil Nagydíj
SAO PAULO, BRAZIL - NOVEMBER 12: Daniel Ricciardo of Australia driving the (3) Red Bull Racing Red Bull-TAG Heuer RB13 TAG Heuer on track during the Formula One Grand Prix of Brazil at Autodromo Jose Carlos Pace on November 12, 2017 in Sao Paulo, Brazil. (Photo by Clive Mason/Getty Images) // Getty Images / Red Bull Content Pool // P-20171112-01041 // Usage for editorial use only // Please go to www.redbullcontentpool.com for further information. //
Vágólapra másolva!
Folyamatosak voltak az erőszakos cselekmények a Brazil Nagydíj hétvégéjén, de az F1 egyik szóvivője szerint nem a sportot működtető szervezet feladata a biztonság garantálása.

Több fegyveres támadást kíséreltek meg F1-es csapatok és a versenyhez kapcsolódó szervezetek tagjai ellen a múlt hétvégi Brazil Nagydíj során. A Mercedes-csapat egyik alkalmazottja fejéhez fegyvert szegeztek, és mások autóinak is nekimentek, hogy utána megtámadhassák az utasokat. A McLaren és a Pirelli inkább le is mondta a verseny utáni hétre tervezett tesztet.

A pénteki támadás után a rendőrség állítólag fokozta az erőit a térségben, de ez nem oldotta meg a helyzetet, sőt, a brazil sajtóban később egy hangfelvétel is terjedni kezdett, ami korrupcióra utalt a rendőrök között, mások pedig arra gyanakodtak, hogy a pálya eladása miatt próbálják bizonyos politikai erők lenyomni az árat a bűnözés révén.

Más a biztonság a pályán és azon kívül Forrás: 2017 Getty Images/Clive Mason

Maga a polgármester is úgy gondolta, hogy a pálya értékesítése javíthatja a közbiztonságot, Joe Saward szakblogger viszont úgy értesült, hogy a viszony elmérgesedett az F1 menedzsmentje és a verseny promótere között, és egyelőre nincs garancia arra, hogy 2020 után is lesz Brazil Nagydíj. A Liberty Media állítólag egyre többet foglalkozik az Argentin Nagydíj feltámasztásán,

az FIA pedig bejelentette, hogy megvizsgálják a biztonság kérdését az F1-et rendező országokban.

„A (Motorsport Világtanács) meg fogja tárgyalni, hogy milyen, a mostaninál következetesebb és hatásosabb biztonsági folyamatokat lehet bevezetni az FIA Forma-1-es Világbajnokság összes rendezvényén” – áll a közleményükben. „Az eredményeket a többi FIA bajnokság szervezőivel is megosztjuk, hogy minden motorsportban maximalizáljuk a pozitív hatásokat.”

Az FIA szerint „a biztonság együttműködés eredménye” ezért a Forma-1-gyel és a többi érdekelttel is együtt akarnak működni. Az F1 egyik szóvivője azonban azt mondta a Press Associationnek, hogy bár „a csalódottság nem is elég erős szó” a Brazíliában történtekkel kapcsolatban, mégsem az ő dolguk, hogy rend legyen az országban.

A post shared by FORMULA 1® (@f1) on

A pálya és a felhőkarcolók között óriási a szegénység

„Ez nem a mi hatáskörünk és nem is a mi felelősségünk. A pályán belüli biztonság a promóteren múlik, nekik kell egyeztetniük a helyi hatóságokkal. Nekünk saját, velünk utazó biztonsági csapatunk van, és ők is a helyi szervekkel egyeztetne. Mi aktívan részt veszünk ebben, de nem lehetünk szakértők minden városba, ahova elmegyünk” – mondta a szóvivő.

A szóvivő leszögezte, az F1 menedzsmentje reméli, hogy megoldódnak a problémák.

„A következő (ottani) versenyig van egy évünk, hogy minden rendbe jöjjön. Hihetetlenül elkeserítő lenne, ha ezt az ügyet nem néznék át. Biztos vagyok abban, hogy a helyi hatóságok komolyan veszik a történteket. A pályáról távozó emberek veszélynek vannak kitéve, nyilvánvaló, hogy védtelenek, és ezzel foglalkozni kell.”

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!