Alonso az Indy 500-on indul a Monacói Nagydíj helyett

Forma-1, Fernando Alonso, McLaren Honda, Ausztrál Nagydíj
McLaren's Spanish driver Fernando Alonso takes part in the drivers parade prior to the start of the Formula One Australian Grand Prix in Melbourne on March 26, 2017. / AFP PHOTO / SAEED KHAN / --IMAGE RESTRICTED TO EDITORIAL USE - STRICTLY NO COMMERCIAL USE--
Vágólapra másolva!
Nem áprilisi tréfa: Fernando Alonso részt vesz az idei Indianapolis 500-on az Andretti Autosport csapatával, a McLaren támogatásával, Honda motorral. Még nem tudni, ki helyettesíti.

Fernando Alonso kihagyja az idei Monacói Nagydíjat, a szezon leghíresebb versenyét, ahol a McLaren Honda a legjobb esélyekkel indulna, és e helyett a csapat támogatásával az Indianapolis 500-on vesz részt. Ez lesz az első alkalom, hogy a kétszeres világbajnok szándékosan kihagy egy F1-es futamot, és szintén először próbál szerencsét oválpályán. A tavalyi futamot az egykori F1-es Alex Rossi nyerte.

Alonso az Andretti Autosport csapatánál versenyez majd, de a McLaren nevezi be őt, és a közleményük szerint ezzel 38 év kihagyás után a márka is visszatér az Indy 500-ra, Honda motorokkal. Az Andretti Autosportot Michael Andretti vezeti, aki 1993-ban egy szezont az F1-ben is eltöltött Ayrton Senna oldalán a McLarennél.

Alonso búcsút mond az F1-nek, egyelőre ideiglenesen Forrás: AFP/Saeed Khan

„Az Indy 500 az egyik leghíresebb verseny a világ autósporttérképén, csak a Le Mans-i 24 órás és a Monacói Nagydíj nőhet fel hozzá. Természetesen sajnálom, hogy az idén nem tudok Monacóban versenyezni, de ez lesz az egyetlen 2017-es nagydíj, amit kihagyok, és június elején, a Kanadai Nagydíjon visszatérek a McLaren-Honda pilótafülkéjébe.”

– nyilatkozta Alonso, aki rögtön a Spanyol Nagydíj után az USA-ba repül tesztelni. Kijelentette, az a célja, hogy Graham Hill után ő legyen a második pilóta, aki a Monacói Nagydíj után Le Mans-ban és az Indy 500-on is győzelmet arat. „Ez nagy kihívás lesz, de benne vagyok. Nem tudom, mikor tudok indulni Le Mans-ban, de még csak 35 éves vagyok, van még időm erre.”

Alonso kétszer nyert a Monacói Nagydíjon, 2007-ben a McLaren színeiben is Forrás: AFP/Bertrand Guay

Zak Brown, a McLaren amerikai ügyvezetője elmondta, Alonso vendégszereplése a Honda támogatásával és bátorításával történik. Az autó a híres papaya-narancssárga színben pompázik majd, amit Bruce McLaren tett híressé, és amivel Johnny Rutherford 1974-ben és 1976-ban megnyerte az Indy 500-at a McLarennek.

A csapata tavaly megnyerte a versenyt ugyanezzel a Honda motorral, és ő még mindig a legjobb autóversenyző a világon. Ez elég vonzó kombináció, úgyhogy szerintem ott lesz az élen.”

A McLaren egyelőre nem nevezte meg Alonso helyettesét. Tavalyi pilótájuk, Jenson Button továbbra is szerződésben áll a csapattal, de a bejelentés halasztása miatt elképzelhető, hogy nem ő kap lehetőséget.

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!